top of page

PRVO SMREKOVO MAZILO IN POSLANSTVO PODJETJA SMREKOVIT

Že od leta 1990, ko je Ivo Konc v Naklem izdelal prvo smrekovo mazilo je naše poslanstvo izključno razvoj, proizvodnja in spremljanje učinkov izdelkov s smrekovo smolo. Vse to v sodelovanju z naravo in trajnostno vizijo. Preverite, kako se je vse skupaj začelo...

Prvo smrekovo mazilo v majhni delavnici v Naklem

ZAČELO SE JE V MAJHNI DELAVNICI V NAKLEM

Zaradi lastnih težav je leta 1989 Janez Konc (Ivo Konc) v Naklem pri Kranju razvil prvo smrekovo mazilo. Sprva pred garažo svoje hiše, nato je za ta namen uredil majhno poslopje pred hišo.

Ivo Konc izdeluje prvo smekovo mazilo

IVO KONC PRI OPREMLJANJU SMREKOVEGA MAZILA

Ivo Konc je imel že od 10. leta težave s hrbtenico, ki so se stopnjevale do te faze, da mu je zdravnik kot edino možnost, da se izogne invalidnosti, svetoval operacijo. Preko Prežle v Lescah se je srečal z učinkovitostjo smrekove smole in leta 1989 razvil prvo smrekovo mazilo. Operiran ni bil nikoli.

Smrekovo mazilo od leta 2010 izdelujemo v Ljubljani

PRESELILI SMO SE V LJUBLJANO

Od leta 2010 podjetje in njegovo poslanstvo nadaljuje Ivotov sin Matic Konc, ki ga je življenska pot privedla v Ljubljano, kamor smo leta 2015 preselili tudi podjetje in proizvodnjo.

DALL·E 2024-05-22 15.00.40 - A retro photograph of an old-fashioned herbal medicine labora

Leta 1989 je Janez Konc (Ivo Konc) zasnoval prvo smrekovo mazilo v tem delu Evrope, danes Smrekovit Klasik. Odločilen vpliv na to so imele neznosne bolečine v križu, ki jih je čutil že od 10. leta, ko je prebolel klopni meningitis. Težave so se nato le stopnjevale in so bile tako hude, da je bil ob koncu študija na Fakulteti za šport oproščen opravljanja praktičnega dela izpitov, leta 1974 pa tudi opravljanja vojaškega roka v takratni JLA. V tistem času ga je zdravnik specialist napotil na operacijo kot edino možnost, da se izogne invalidnosti pred tridesetim letom starosti. Operacijo je odklonil in začel iskati naravne načine zdravljenja. Na ta način je prišel do gospe Prežle v Lescah, ki mu je dajala smolne obloge, s katerimi se je učinkovito spopadal z bolečinami v hrbtenici.

Ko si je leta 1989 izpahnil prst na roki, črna in lepljiva obloga ge. Prežle ni bila primerna za zdravljenje in tako je napravil prvo Smrekovo mazilo. Pri samem izpahu si s svojim izumom sicer ni mogel pomagati, bilo pa je učinkovito za mnoge druge težave. Smrekovo mazilo se je tako v dveh letih, preko sosedov, prijateljev in znancev, ki so navdušeno pripovedovali o njegovi učinkovitosti, razširilo po vsej takratni Jugoslaviji. Leta 1990 je odprl obrt.

📽 Ivo Konc ob 30 obletnici Smrekovita leta 2020

IZKUŠNJE S SMREKOVIM MAZILOM IN RAZVOJ NOVIH IZDELKOV

154718.jpg

je po končani Srednji zdravstveni šoli diplomiral na Fakulteti za farmacijo ter na Fakulteti za šport. Ves čas je poglabljal znanje o smrekovi smoli in njenem delovanju. Leta 2010 je od očeta Ivota Konca prevzel podjetje in njegovo poslanstvo ter naredil velik napredek v razvoju izdelkov iz smrekove smole.

Več o Maticu Koncu...

laboratorij.jpg

PROIZVODNJA PRILAGOJENA IZDELKOM IZ SMREKOVE SMOLE

Oprema našega laboratorija je popolnoma prilagojena proizvodnji in razvoju popolnoma naravnih izdelkov iz smrekove smole. To nam je omogočilo razvoj novih izdelkov, kot so Smrekovit 365, Smrekovit Ekstra v tubi, Smrekovit kapsul in Smrekovit oralnega pršila.

Matic Konc - pisarna.jpg

PRODAJA IN SVETOVANJE

Na našem naslovu smo vam na voljo vsak delovni dan. Ker se delovnega časa ne držimo, nas na dan obiska pokličite. Z veseljem vam bomo svetovali na podlagi izkušenj mnogih uporabnikov.

​Znanje o zdravilnosti smrekove smole, pridobljeno preko izkušenj množice uporabnikov Smrekovit Klasik (smrekovega mazila) in raziskovanje njenih kemijskih lastnosti, je v letu 2010 pripeljalo do razvoja novega izdelka Smrekovit Ekstra (smrekovo mazilo z učinkom hlajenja), ki sta ga skupaj zasnovala Ivo Konc in njegov sin Matic Konc. Slednji je leta 2010 prevzel podjetje in njegovo poslanstvo. Konec februarja 2015 je sedež podjetja in proizvodnjo preselil v Ljubljano (Podmolniška cesta 14). Z nadaljnjim izobraževanjem, poglabljanjem kemijskega znanja in raziskovanjem lastnosti smrekove smole ter nadgradnjo laboratorijske opreme je leta 2016 razvil nove, še boljše in učinkovitejše izdelke Smrekovit 365,Smrekovit Ekstra v tubi, Smrekovit kapsule in Smrekovit oralni pršili.

📽 Ivo Konc o Maticu Koncu v oddaji Podjetno naprej na RTV SLO, junija 2023

SODELAVCI

Matic Konc Smrekovit

Lastnik, direktor podjetja ter hkrati delavec v proizvodnji in razvijalec novih izdelkov iz smrekove smole.

Več o Maticu Koncu...

📽 Matic Konc v oddaji Podjetno naprej na RTV Slo 2023

Ivo Konc je iznajditelj Smrekovit smrekovega mazila

IVO KONC

Ustanovitelj podjetja in prvi v tem delu Evrope, ki je po izročilu prednikov leta 1990 začel izdelovati smrekovo mazilo za trg.

📽 Ivo Konc - intervju za Gorenjsko televizijo 2001

Roman Perko uspešno nadaljuje Smrekovi manipulativno terapijo

ROMAN PERKO

Uspešno nadaljuje izvajanje Smrekovit manipulativne terapije po principu začetnika terapije Ivota Konca

Anton Lorenzzutti opremlja smrekovo mazilo Smrekovit

ANTON LORENZZUTTI

skrbi, da je smrekova smola ves čas na zalogi

📽 Anton Lorenzzutti o svojem delu

SMREKOVIT MANIPULATIVNA TERAPIJA

Smrekovit-manipulativna-terapija.jpg

PRINCIP METODE

Metoda je izključno mehanska in temelji na raztezanju, mehanski nastavitvi tistih gibljivih delov skeleta, ki s pritiskom na živec povzročajo težave vzdolž živca, ki je stisnjen. Navadno gre pri teh težavah za neznatne premike vretenc, ki nato  glede na lokacijo premikov povzročajo bolečine bodisi lokalno v hrbtenici, če pa vkleščeni živec oživčuje večje število mišic, pa pogosto tudi izven področja hrbtenice, kar se kaže kot bolečine v nogah, ki se širijo preko zadnjice v stegno in navzdol do prstov na nogah (išijas), bolečine v rokah, oslabljena moč rok, mravljinci v rokah ali nogah, glavoboli ipd. T.i. subluksacije (neznatni premiki sklepov) se lahko pojavijo tudi v drugih sklepih, najpogosteje v rami in prav tako lahko povzročajo težave vzdolž celotne okončine. Mehanska nastavitev takšnih premikov s Smrekovit manipulativno terapijo se je izkazala za izvrstno pomoč pri uporabi Smrekovit izdelkov.

Ivo Konc je že kmalu po letu 1990, ko je začel izdelovati Smrekovit Klasik (smrekovo mazilo), razvil lastno Smrekovit manipulativno terapijo, s katero je z veliko občutka in s pomočjo Smrekovit Klasik (smrekovega mazila) imel že kmalu velike uspehe pri sanaciji športnih poškodb. Ljudje so nato množično hodili k njemu in mnogi so si s pomočjo njegovega posega in Smrekovit izdelkov praktično »čez noč« opomogli od težav, ki so jih prej že leta težile (išias, bolečine v križu, v vratnem delu hrbtenice, bolečine v rokah in nogah ter glavoboli kot posledica težav s hrbtenico itd.) 

Manualno zdravljenje hrbtenice so sicer poznali že v starem Egiptu in Grčiji, izvajal naj bi jo tudi Hipokrat v 5. stoletju pred našim štetjem. Na Ivota Konca je pri razvoju svoje lastne manipulacijske terapije največji vpliv imel Gregor Ahčin iz Domžal. »Bil je čudodelnik, mojster manipulacije« pravi sam.

📽 Roman Perko v oddaji Podjetno naprej na RTV SLO, junija 2023

Preko poznavanja funkcionalne anatomije (kot profesor športne vzgoje), izkušenj s športnimi poškodbami v času 20 letnega trenerskega dela s smučarskimi skakalci (sodeloval je tudi pri vzponu nordijske kombinacije v sredini 90-tih let) in v času dela terapevta v začetku 90-tih let pri nogometnem prvoligašu NK Naklo ter pod vplivom Gregorja Ahčina, razvil svojo »Smrekovit manipulativno terapijo« za zdravljenje hrbtenice in nekaterih drugih težav. Njegovo manipulativno terapijo uspešno nadaljuje Roman Perko, bivši mladinski svetovni prvak v nordijski kombinaciji, ljubiteljsko pa še vedno tudi Ivo Konc sam.

Roman Perko:

Ivo Konc:

bottom of page