BOLEČINE V TREBUHU IN ŽELODCU

VZROKI, SIMPTOMI IN IZKUŠNJE UPORABNIKOV SMREKOVIT IZDELKOV, KI IMAJO BOLEČINE V ŽELODCU ALI TREBUHU

Avtor: Matic Konc

uporabljeni viri

objavljeno: 18.07.2019

posodobljeno: 18.7.2019

Bolečine v trebuhu so vse bolečine, ki se pojavijo med prsnim košem in sramnim predelom. Bolečine v trebuhu so lahko krčevite, tope ali ostre.
Izvor bolečine v trebuhu je lahko zelo različen, saj so v trebušni votlini zelo različni organi, ki jih ščiti potrebušnica ali peritonej:

 • želodec

 • jetra

 • žolčnik

 • vranica

 • trebušna slinavka

 • tanko črevo

 • ledvice

 • debelo črevo

 • nadledvične žleze

Bolečine v trebuhu
 

KAKŠNI SO LAHKO VZROKI ZA BOLEČINE V TREBUHU IN ŽELODCU?

Ko se pojavijo bolečine v trebuhu, najpogosteje pomislimo, da je izvor bolečine v želodcu ali črevesju, kar pogosto drži. Najpogostejši vzroki so:

KRONIČNO VNETJE IN RAZJEDE ŽELODČNE SLUZNICE IN DVANAJSTNIKA

Bolečine v želodcu

V želodčni sluznici so žleze, ki proizvajajo želodčno kislino in prebavne encime. Kislina z encimi je dovolj močna, da bi lahko poškodovala želodčno sluznico, vendar se ta zaščiti z izločanjem zaščitne sluzi. Bolečine v trebuhu pa se pojavijo kadar se želodčna sluznica ali sluznica dvanajstnika vname zaradi bakterij, prekomernega uživanja alkohola, zdravil ali kroničnega stresa in ne more več izločati dovolj zaščitne sluzi, da bi se uspešno zavarovala pred želodčnim sokom, zato pride do vnetja in razjed na želodčni sluznici.  Poleg bolečine v želodcu se lahko pojavi tudi občutek prezgodnje sitosti že po nekaj grižljajih.

Če kroničnega vnetja želodčne sluznice ne vzamemo resno lahko sčasoma privede do razjed in kasneje tudi do predrakavih sprememb na želodčni sluznici.

KAKŠNI SO POLEG BOLEČINE V ŽELODCU ZNAKI KRONIČNEGA GASTRITISA? 

Bolečine v trebuhu

Ljudje z vnetjem želodčne sluznice pogosto občutijo bolečine v trebuhu, in sicer v zgornjem sredjem delu trebuha. Bolečine v želodcu so namreč običajno največje v zgornjem levem delu želodca. Včasih bolečina seva proti hrbtu.

Napenjanje in siljenje na bruhanje

Pogosto bolečine v trebuhu spremlja tudi napenjanje in siljenje na bruhanje. Kadar pride do bruhanja, je izbljuvek prozoren, rumen ali zelen. Pri hudem gastritisu se v njem lahko pojavijo sledovi krvi, lahko pa tudi težko dihanje, bolečina v prsih in zelo močne bolečine v želodcu.

Simptomi gastritisa
Bolečine v trebuhu zaradi rane na želodcu

KAJ POVZROČA KRONIČNI GASTRITIS?

Za bolečine v želodcu zaradi kroničnega vnetja želodčne sluznice so različni vzroki:

Avtoimuna protitelesa

Pri tipu A gre za avtoimuno obliko kroničnega gastritisa, kjer naša lastna protitelesa napadejo celice želodčne sluznice. Ker so celice poškodovane, ne morejo izločati zadostne količine zaščitne sluzi in pride do vnetja. Vnetje spremljajo bolečine v želodcu ter slabša absorpcija vitamina B12 in železa. Vzrok za nastanek avtoimune reakcije ni znan, je pa pogostejša pri ljudeh, ki že trpijo za drugimi avtoimunimi boleznimi.

Okužba s helicobacter pylori (tip B)
VZROKI-RANE.png
Helicobacter pylori

Helicobacter pylori je prvi uradno priznani bakterijski kancerogen in je eden od najuspešnejših človekovih patogenov, saj je s to bakterijo okužena več kot polovica svetovnega prebivalstva, in sicer več kot 80% v nerazvitih državah in do 40% v razvitem svetu. Vir okužbe s Helicobacter pylori še ni znan, najverjetneje pa do večine okužb pride že v otroški dobi s prenosom osebe na osebo.

Helicobacter pylori je prilagojen za življenje v sicer zelo neprijaznem okolju želodčne sluznice. Ker se zna zaščititi pred imunskim odzivom, ostane tam celo človekovo življenje. Okužba s Helicobacter pylori sama po sebi ne povzroča bolezni ampak je dejavnik tveganja za različne bolezni, ki povzročajo bolečine v trebuhu in bolečine v želodcu. Predvsem so to kronično vnetje želodčne sluznice, razjede in rane želodčne sluznice pa tudi rak želodčne sluznice. Med gostom in bakterijo nenehno poteka vzajemni boj, ki vpliva na to ali se bo bolezen razvila ali ne. Imunski odziv posameznika, nagnjenje k vnetjem in izločanje želodčne kisline pri tem igrajo ključno vlogo.
Vnetje spremljajo bolečine, v želodcu in črevesju se lahko pojavijo razjede in rane, sčasoma pa se lahko razvijejo predrakave spremembe.

Kemične snovi

Tip C povzročajo kemične snovi:

 • dolgotrajna uporaba protivnetnih nesteroidnih zdravil, kot so aspirin in ibuprofen lahko draži želodčno sluznico in povzroči razjede na sluznici in bolečine v trebuhu.

 • Prav tako je prekomerno in kronično uživanje alkohola, predvsem žganih pijač močan dejavnik tveganja za nastanek kroničnega gastritisa in bolečine. V želodcu se prav tako naredijo razjede in rane.

 • želodčno sluznico pa draži tudi žolč, če zahaja iz dvanajsternika nazaj v želodec zaradi t.i. žolčnega refluksa

 • močan dejavnik tveganja za bolečine v trebuhu zaradi gastritisa je tudi kajenje

VZROKI-RANE.png
VZROKI-RANE.png
VZROKI-RANE.png
Alergije na hrano

Eozinofilni gastritis je vnetje želodčne sluznice, ki je posledica alergij na snovi v hrani. Bolečine v želodcu se pojavijo, ker se imunski sistem odzove na snovi v hrani z infiltracijo imunskih celic eozinofilcev. Največkrat gre za mlečne belkakovine ali sestavine zdravil.

VZROKI-RANE.png
S stresom inducirane bolečine v trebuhu in želodcu

Stres povzroči povečano izločanje nevrotransmiterja acetilholina in histamina, ki povzročita povečano izločanje kisline v želodcu. Na drugi strani pa prosti radikali in zmanjšana prekrvavitev želodca povzročita zaščitno sposobnost želodčne sluznice. Sluznica se vname in pojavijo se bolečine v želodcu.

VZROKI-RANE.png
 
 
 

REFLUKSNA BOLEZEN POŽIRALNIKA

Anatomija zdravega želodca

Kronični kislinski refluks ali gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) povzroča žgoč občutek in bolečine v trebuhu, ki so ostro locirane v zgornjem delu trebuha pod žličko in lahko sevajo proti vratu. Zgaga je pogost izraz s katerim ljudje označujejo te bolečine. V želodcu celice sluznice proizvajajo kislino in encime za razgradnjo snovi iz hrane. Želodčna sluznica je pred želodčno kislino zaščitena s sluzjo, ki jo prav tako izločajo celice želodčne sluznice, kar pa ne velja za požiralnik, ki pred kislino ni tako učinkovito zaščiten kot želodec. Prehod kisline iz želodca v požiralnik (ezofagus) preprečuje mišična pregrada (spodnji ezofagealni sfinkter). Do refluksa pride kadar je pritisk mišične zapiralke manjši od pritiska vsebine želodca. To se pri obrokih ali pri upogibanju naprej lahko zgodi do petdesetkrat dnevno tudi pri zdravih posameznikih, vendar le pri manjšini povzroči tudi poškodbo sluznice požiralnika in bolečine v trebuhu. Do refluksne bolezni požiralnika pride če je:

 • sfinkter požiralnika prešibak, da bi opravil svojo nalogo, 

 • proizvodnja kisline v želodčni sluznici previsoka ali če je ta preobčutljiva oz. je praznjenje želodca prepočasno in je zato pritisk vsebine želodca na sfinkter povečan

 • je čiščenje požiralnika upočasnjeno, zato kislina ostaja v požiralniku predolgo in povzroča težave in bolečine v trebuhu (pod žličko)

Refluksna bolezen požiralnika

Kislina iz naštetih razlogov uhaja nazaj v požiralnik, kjer povzroča zgago in bolečine v trebuhu ter poškoduje sluznico požiralnika.
Refluksna bolezen požiralnika je v zahodnem svetu pogosta in se pojavlja pri kar 10 do 20% prebivalstva. Dejavniki tveganja za refluksno bolezen požiralnika so:

 • Genetske predispozicije

 • Prekomerna telesna teža.

 • Razjede na želodcu

 • Hiatalna kila

 • Nosečnost

 • Kajenje

 • Prekomerno uživanje alkohola

 • nezdrava prehrana

REFLUKS-ZNAKI.png
 

AKUTNI GASTROENTERITIS ALI AKUTNO VNETJE ŽELODČNE IN ČREVESNE SLUZNICE

AKUTNI BAKTERIJSKI GASTROENTERITIS ALI ZASTRUPITEV S HRANO

bakterije-virusi.png

Če bakterije povzročajo vnetje in bolečine v trebuhu to imenujemo bakterijski gastroenteritis oz. z razširjenim izrazom za tovrstno okužbo: zastrupitev s hrano. Značilni znaki so bruhanje, driska, krči in bolečine v trebuhu, še posebej bolečine v želodcu in črevesju.

Najpogostejše so okužbe z bakterijami iz rodu kampilobakter, šigela, salmonela, stafilokoki in druge. Okužba je posledica uživanja premalo segrete perutnine in drugih mesnih izdelkov ali kontaminirane vode.

AKUTNI VIRUSNI GASTROENTERITIS

bakterije-virusi.png

Virusna okužba prebavil ali virusni gastroenteritis je zelo pogost vzrok za bolečine v želodcu, ki jih spremlja bruhanje in driska.

Ljudje stanje pogosto imenujejo trebušna gripa, čeprav nima z virusom gripe nobene povezave. Značilno za virusni gastroenteritis je, da je zelo kužen in se zelo hitro prenaša s človeka na človeka.

Najpogostejši povzročitelji so rotavirusi in noravirusi. Znaki okužbe so bolečine v trebuhu, še posebej bolečine v želodcu in črevesju, bruhanje, driska in povišana telesna temperatura. Okužba običajno mine v enem ali dveh dneh, lahko pa traja tudi do deset dni.

bakterije-virusi.png

KAKŠNI SO POLEG BOLEČINE V ŽELODCU ZNAKI OKUŽBE PREBAVIL? 

Akutni gastritis običajno mine v enem do dveh dneh, včasih pa lahko bolečine v trebuhu trajajo tudi do deset dni. Akutni gastritis sicer običajno spremljajo naslednji simptomi:

 • Vodena driska

 • Bolečine v trebuhu, krči in bolečine v želodcu

 • Siljenje na bruhanje in bruhanje

 • Glavobol

 • Povišana telesna temperatura