top of page

VIDEO🎥: Matic Konc v oddaji Podjetno naprej na TV SLO

Updated: Jun 27

Posel s smrekovo smolo je stekel že pred več kot 30 leti, zdaj ga nadaljuje druga generacija v družini. Njihova podjetnost temelji na vrednotah, kot so potrpežljivost, skromnost, družbena odgovornost.

Ivo Konc je svoje prvo mazilo iz smrekove smole, s katerim si je lajšal težave s hrbtenico, izdelal pred 33 leti. Prodaja tega mazila je postala tako donosna, da je pustil službo profesorja športne vzgoje in ustanovil podjetje. Od leta 2010 očetovo poslanstvo uspešno nadaljuje sin Matic Konc. Njegovo podjetje Smrekovit danes ponuja enajst različnih izdelkov iz smrekove smole in vsi so plod dolgoletnih raziskav in razvoja. Že vsa leta stavi na trgovanje od ust do ust; večino izdelkov proda v lekarnah, specializiranih trgovinah in po spletu, pa tudi v trgovini na sedežu podjetja in v bližnjem Smrekomatu. Velik poudarek daje trajnostnim rešitvam. Izdelki so izključno naravni, rastlinskega izvora, zapakirani v reciklabilno embalažo.

Transkripcija pogovora:


Voditeljica: Vaša prava ideja je smrekova smola. Kaj je pri njej tako posebnega?

Matic: Smrekova smola je naravna snov, ki me res fascinira, ker ima zelo širok spekter uporabe, ki ga ne poznam pri nobeni drugi naravni snovi.

Voditeljica: To lahko rečete tudi kot strokovnjak, namreč po končani športni fakulteti ste diplomirali še iz laboratorijske biomedicine na Fakulteti za farmacijo. Vam akademsko znanje pride prav pri izdelavi izdelkov in pri razvoju?


Matic: Zelo. Praktično kemijsko znanje, ki sem ga pridobil na Fakulteti za farmacijo, je pripeljalo do razvoja kar nekaj novih izdelkov, ki sem jih sicer poskušal izdelati tudi prej, vendar brez znanja s fakultete ni šlo.

Voditeljica: Ideje za izdelke, pravite, da dobite po navdihu. Kaj pa vas navdihuje?


Matic: Navdihuje me samo poslanstvo podjetja in potem ideje ves čas zorijo v glavi.

Voditeljica: Te ideje lahko zorijo več let, kajne?


Matic: Drži, tako je potekal razvoj kreme Smrekovit 365. Ideja se je rodila praktično že med študijem na Fakulteti za šport. Razmišljal sem, kako bi mazilo izboljšal, kako bi naredil drugačen izdelek. Kupil sem možne sestavine, delal eksperimente, ampak se takrat ni izšlo, tako kot sem si želel, verjetno tudi zato, ker je smola izredno muhasta snov za delo. Pozneje sem spoznal ženo, ustvaril družino in so stvari zastale. Eksperimenti so se ustavili, sestavinam so potekli roki uporabe. Zadeve sem se znova lotil šele med študijem na Fakulteti za farmacijo, tudi s pomočjo novega kemijskega znanja. Znova sem začel z eksperimenti in mi je uspelo narediti tak izdelek, kot sem želel, ampak še vedno ni bil čisto po mojem okusu, ker ni bilo stoodstotno naraven, prisotne so bile določene sintetične snovi. Šele po končani fakulteti sem se res lotil in naredil izdelek, ki je naraven, ter bil zadovoljen s svojim rezultatom.

Voditeljica: Vaše podjetje raste počasi, organsko, empirično, ob tem ostajate skromni in potrpežljivi. Pa vas kdaj zamika, da bi morda razširili posel, povečali podjetje, več zaposlovali in posledično tudi več zaslužili?


Matic: Ne, v bistvu nimam te filozofije. Nimam težnje po vedno večji rasti. Želim si organske rasti, da vidiš rezultate in se šele potem razvijaš naprej, nikakor pa nisem za hitro rast, ki bi potem potegnila za seboj tudi ve