BREZPLAČNA DOSTAVA NAD 50€

TRN V PETI

Vzroki, znaki, obremenilni dejavniki in izkušnje uporabnikov Smrekovit izdelkov

Avtor: Matic Konc

uporabljeni viri

objavljeno: 2.7.2019

Trn v peti je razširjen izraz za kostni izrastek ali osteofit, ki nastane na petnici v smeri proti stopalnemu loku in je lahko koničast, kljukast ali poličast izrastek in v dolžino lahko meri tudi več kot 1 cm. Čeprav je pogosto neboleč, pa lahko povzroča tudi močno bolečino. V populaciji se pojavlja pri enem posamezniku na deset ljudi, bolečina v peti pa le pri enem od dvajsetih.

Trn v peti

ZNAKI, KI KAŽEJO, DA IMATE MOGOČE TRN V PETI

V 10-63% (različne študije) trn v peti ne povzroča nobenih težav in posamezniki, ki ga imajo, zanj sploh ne vedo, temveč se ga odkrije naključno. Prav tako ni nujno, da je vsaka bolečina v peti povezana s trnom. Pri 45% ljudeh, ki imajo bolečine, trn ni prisoten temveč so bolečine v peti nastale iz drugačnega razloga.
Trn v peti sam ne povzroča bolečine. Bolečina je odvisna od oblike, velikosti in lokacije in je posledica pritiska na živce in vnetje okolnega tkiva. Če se odpravi vnetje okolnega tkiva, je lahko izboljšanje trajno v tudi v do 97% primerih, kljub temu, da trn ostane.

 

BOLEČINA

Ostra, zbadajoča bolečina, ki jo ljudje primerjajo s hojo po konici noža, ki se sčasoma spremeni v topo. Bolečina je običajno hujša zjutraj ali po daljšem počitku. Nekaj prvih korakov je skrajno bolečih, nato se bolečina rahlo poleže. Topa bolečina vztraja ves čas.

OKORELOST

 Ljudje, ki imajo trn v peti, pogosto trpijo za okorelostjo pete, gležnja in golenske mišice, ki se po nekaj začetnih korakih normalizira.

MRAVLJINCI

Če trn v peti pritiska na živec, se lahko to kaže kot mravljinci v predelih podplata

VZROKI ZA TRN V PETI

Ker so dokumentirani tudi primeri trna v peti pri otrocih, lahko sklepamo, da gre vsaj v manjšini primerov za trn kot enega od načinov normalnega razvoja petnice. Vzroki za nastanek trna v peti še niso popolnoma jasni, vendar v literaturi najdemo dve različni teoriji:

 

VNETJE TETIVE STOPALNEGA LOKA

Najbolj razširjena teorija, ki pa se počasi opušča, je da se trn pojavi s ponavljajočo obremenitvijo tetive stopalnega loka (platarne fascie) na njeno prirastišče na petnici. To naj bi povzročalo kronično vnetje in razvoj trna v peti. Napetost tetive je višja, če je stopalni lok znižan, prav tako je napetost višja, če je prisoten večji pritisk na stopalni lok zaradi prekomerne telesne teže. Proti tej teoriji govorita dejstva, da se trn v peti ne pojavi znotraj same tetive, kot se to navadno zgodi pri kalcifikacijah zaradi nategov tetiv in vezi, ter da se stanje po kirurški odstranitvi trna in sprostitvi tetive stopalnega loka pri skoraj polovici primerov ponovi. Prav tako tej teoriji nasprotuje dejstvo, da pri 10 do 63% (različne študije) ljudeh, ki imajo trn, bolečina nikoli ni bila prisotna.

Novejše raziskave ugotavljajo, da je trn v peti lahko posledica odziva petnice na ponavljajočo, navpično usmerjeno obremenitev pete. Peta prenaša večino sile telesne teže, rast kosti pa je dinamičen proces, ki se prilagaja glede na smer sile, ki ji je izpostavljena (wolfov zakon). Trn v peti tako nastane kot posledica ponavljajoče navpične sile, ki nanjo deluje. Ponavljajoča obremenitev pete povzroča ponavljajoče mikropoškodbe, ki povzročijo rast kosti. Gre pravzaprav za obrambni odziv organizma, ko se zaradi prekomerne telesne teže in staranja začnejo degeneracijski procesi mehkega tkiva pod peto (maščobne blazinice), ki sicer blaži udarce na peto. Trn nastane, da bi nadomestil funkcijo obrabljenega tkiva in omilil sile na mišice in drugo tkivo, ki obdaja petnico. 
Študije so pokazale, da posamezna poškodba petnice še ne izzove nastanka trna v peti, če pa se poškodba nenehno obnavlja zaradi stanjšanega zaščitnega tkiva in prekomerne telesne teže, pa lahko pride do tvorbe trna, še posebej, če so prisotni tudi drugi dejavniki tveganja, kot so genetski dejavniki (način hoje, elastičnost in debelina maščobnih blazinic, struktura stopalnega loka) in obutev, ki jo nosimo.

PONAVLJAJOČA NAVPIČNA OBREMENITEV NA PETO

DEJAVNIKI TVEGANJA ZA TRN V PETI

 • S staranjem je možnost, da se pojavi trn v peti večja. Nekatere študije ugotavljajo, da je 62 in celo do 98% ljudi, ki imajo trn v peti starih nad 40 let. S starostjo se tudi spremeni način hoje tako, da se zmanjša dolžina koraka in podaljša kontakt stopala s tlemi, kar bi lahko imelo vlogo pri nastanku trna v peti.

 • Prekomerna telesna teža močno poveča možnost, da nastane trn v peti. Od 46 do 82% ljudi, ki imajo trn v peti ima prekomerno telesno težo. Tudi sladkorna bolezen je povezana s trnom v peti, vendar ni popolnoma jasno ali je to neodvisen dejavnik tveganja ali le posledica dejstva, da je sladkorna bolezen pogostejša pri ljudeh s prekomerno telesno težo.

 • Položaj stopala: Trn v peti in plosko stopalo oz. navznoter zvrnjeno stopalo sta statistično močno povezana, saj ima kar 81% ljudi, ki imajo bolečine zaradi trna v peti, tudi plosko stopalo.

 • Spol: V literaturi najdemo različne ugotovitve glede spola kot dejavnika tveganja za trn v peti. Študije, ki obravnavajo starejšo populacijo, običajno ne odkrijejo značilne razlike v pojavnosti trna v peti med moškimi in ženskami, medtem ko je pri populaciji pod 49 let trn pogostejši pri ženskah kot pri moških. Avtorji razliko pripisujejo nošenju čevljev z visokimi petami.

 • Artritis: trn v peti se pogosteje pojavlja pri ljudeh, ki imajo artritis, in sicer pri ljudeh nad 61 let celo pri 80% ljudeh z osteoartritisom in pri 72% ljudeh z revmatizmi.

 • Vnetje tetive stopalnega loka: trn v peti je prisoten pri 45 do 85% ljudi, ki imajo plantarni fasciitis oz. vnetje tetive stopalnega loka. Prav tako si oba stanja delita tudi mnogo drugih dejavnikov tveganja, kot sta prekomerna telesna teža in starost, zato imata zelo verjetno podoben vzrok. Vnetje tetive stopalnega loka ali plantarni fasciitis nastane zaradi mehanske preobremenitve tetive, kar povzroči mikro poškodbe. Ponavljajoče poškodbe in obremenitve pete otežijo regeneracijski proces, kar povzroči kronično vnetje tetive. Tetiva se zato preoblikuje in pride do fibroze in kalcifikacije na prirastišču tetive na petnico in nastanka trna v peti.

 • Genetski dejavniki: Večja možnost, da se pojavi trn v peti je pri posameznikih, ki imajo genetske predispozicije za hitrejšo tvorbo kosti kot odziv na mehanski stres. To razloži dejstvo, da se pri nekaterih posameznikih trn pojavi, pri drugih pa ne, čeprav so izpostavljeni enakim ali celo večjim obremenitvam.

 

BOLEČINE V PETI, KI NISO TRN V PETI

 • Vnetje tetive stopalnega loka (Plantar Fasciitis): Tetiva stopalnega loka je debel pas vezivnega tkiva, ki povezuje petnico s sprednjim delom stopala in predstavlja oporo stopalnemu loku. Vnetje tetive stopalnega loka je najpogostejši vzrok bolečin v peti. Največkrat je pri Plantarnem fasciitisu prisoten tudi trn v peti. Znaki so bolečina  ali občutljivost pete, ki se poslabša po počitku, ob stanju na prstih in vzpenjanju po stopnicah. Velikokrat je značilno manjše mesto, ki je še posebej občutljivo na dotik

 • Vnetje ahilove tetive: Je najpogostejši vzrok bolečine na zadnjem delu pete. Gre za vnetje ali degeneracijo ahilove tetive. Ahilova tetiva pripenja troglavo mečno mišico na petnico. Vzrok za vnetje je prevelika ali ponavljajoča obremenitev na tetivo. Znaki vnetja so bolečina v zadnjem delu pete, ki je po počitku ali zjutraj slabša, oteklina in okorelost mečne mišice.

 • Zlom petnice: Ena ali več razpok v petnici povzroči močno bolečino v peti. Do zlomov lahko pride pri ponavljajoče prekomerni obremenitvi pete, kot so skoki, doskoki ali tek z bosimi nogami na trdi podlagi. Značilna je bolečina na pritisk in oteklina.

 • Vnetje retrocalcanearne burze je vnetje sluznega mešička med petnico in ahilovo tetivo.Vzrok za vnetje je obremenitev zaradi zategnjenih mišic ali nenaden porast telesne aktivnosti. Značilna je bolečina v zadnjem delu pete med hojo, tekom ali stanjem na prstih, občutljivost na dotik, oteklina, rdečina in lokalno povišana temperatura.

 • Severjeva bolezen je najpogostejši vzrok za bolečino v peti pri otrocih, najpogosteje pri dečkih. Gre za vnetje apofize petnice zaradi prekomerne obremenitve in ob počitku izzveni samo.
   

 

PRIPOROČAMO

Smrekova krema Smrekovit 365 120 mL

€ 10,00Price

Smrekovit obloga 17x24 cm

€ 2,00Price
 

"To je čudežno mazilo," pravijo. Jaz pa pravim, da smo mi vsi velik čudež , "Ti si mi pomagal," govorijo. Jaz nisem nikomur pomagal. Vsak se je sam pozdravil. Jaz nisem naredil drugega, kot pobral tisto kar že je, prečistil in vlil v lončke. 

IVO KONC

(iznajditelj smrekovega mazila in ustanovitelj podjetja v intervjuju leta 1996)

SMREKOVIT, MATIC KONC S.P.

PODMOLNIŠKA CESTA 14

1261 LJUBLJANA-DOBRUNJE

SLOVENIJA

Odprto vsak delovnik od 7. - 15. ure (pred obiskom preverite prisotnost)

Smo specializirano podjetje za razvoj, proizvodnjo in spremljanje učinkov zdravilnih izdelkov iz smrekove smole.

 • Facebook
 • YouTube
 • Google zemljevidi

Avtor spletne strani in besedil: Matic Konc

pravice pridržane © 2019, Smrekovit, Matic Konc s.p.

objavljeno:  26.4.2019, posodobljeno: 4.8.2019

PREBERITE NA BLOGU...