top of page

Led vs. smola 🥶 ali še osel naj ne gre niti enkrat na led

Updated: Dec 23, 2020

Že od leta 1990, ko je moj oče Ivo Konc začel z izdelovanjem izdelkov iz smrekove smole (Smrekovit Klasik) je ljudem, navkljub medicinski doktrini, močno odsvetoval hlajenje poškodb z ledom, tako na podlagi lastnih izkušenj kot tudi z uporabo zdrave logike in poznavanja mehanizma zdravljenja športnih poškodb kot športni trener. Tudi sam sem hlajenje z ledom že vsa leta močno odsvetoval. Postopanje uradne medicine glede hlajenja z ledom temelji na knjigi zdravnika dr. Gaba Mirkina iz leta 1978 »Sportsmedicine Book«, ki je skoval izraz RICE (Rest, Ice, Compression, Elevation – počitek, led, kompresija in dvig poškodovanega uda) kot vodilo za zdravljenje športnih poškodb. Prav isti zdravnik, pa je septembra 2015 svojo lastno teorijo na podlagi novih spoznanj ovrgel. Njegova razlaga proti uporabi ledu temelji novejših znanstvenih raziskavah in je praktično enaka kot smo jo že ves čas podajali mi.


tekst: Matic Konc


Hlajenje poškodb in uporaba izdelkov s smrekovo smolo sta si nasprotujoča po osnovnem principu delovanja.
Hlajenje poškodb in uporaba izdelkov s smrekovo smolo sta si nasprotujoča po osnovnem principu delovanja.

Moj oče Ivo konc je svoje nasprotovanje hlajenju z ledom izrazil na sledeči način: "Zakaj shranjujete zrezke v hladilniku in ne na sobni temperaturi? Da upočasnite fiziološke procese in zrezek dlje časa ostane svež. Enako naredite s poškodbo, če jo hladite z ledom: upočasnite fiziološke procese in poškodba ostane mnogo dlje časa."

"Zakaj shranjujete zrezke v hladilniku in ne na sobni temperaturi? Da upočasnite fiziološke procese in zrezek dlje časa ostane svež. Enako naredite s poškodbo, če jo hladite z ledom: upočasnite fiziološke procese in poškodba ostane mnogo dlje časa." (Ivo Konc)

Sam sem svoje nasprotovanje hlajenju z ledom dopolnil z razlago teh procesov, in sicer: "Najprej se vprašajmo kaj hlajenje povzroči? S hlajenjem upočasnimo fiziološki proces, ki ga povzroči poškodba ali vnetje tkiva. Na mestu vnetja ali poškodbe se namreč prehodnost žilnih sten zveča z namenom, da telo omogoči vnetnim celicam in vnetnim proteinom prehod na mesto vnetja. Namen tega procesa je spopad obrambnega mehanizma z vnetjem, da bi ga organizem sam odpravil. Vidna poslednica tega procesa je oteklina, ki je popolnoma normalen pojav, saj vsako celico in protein, ki preide na mesto vnetja obdaja plašč vode in, ker na mesto vnetja prodirajo vnetne beljakovine in celice, z njimi prehaja tudi voda.

S hlajenjem povzročimo, da se prehodnost žilnih sten spet zmanjša, zato se tudi oteklina zmanjša, vendar pa se posledično tudi čas zdravljenja bistveno podaljša.

Smrekova smola povzroči prav nasprotno in vzpodbuja obrambni mehanizem organizma ter posledično bistveno zmanjša čas zdravljenja. Jasno je torej, da sta si hlajenje in uporaba izdelkov s smrekovo smolo nasprotujoča."

S hlajenjem povzročimo, da se prehodnost žilnih sten spet zmanjša, zato se tudi oteklina zmanjša, vendar pa se posledično tudi čas zdravljenja bistveno podaljša. Smrekova smola povzroči prav nasprotno in vzpodbuja obrambni mehanizem organizma ter posledično bistveno zmanjša čas zdravljenja. Jasno je torej, da sta si hlajenje in uporaba izdelkov s smrekovo smolo nasprotujoča. (Matic Konc)

Tudi dr. Gabe Mirkin ugotavlja, da tako led kot popoln počitek lahko podaljšata čas zdravljenja. Čeprav hlajenje z ledom upočasni otekanje, pa nima učinka na samo poškodbo. Dr. Gabe Mirkin navaja povzetek 22 znanstvenih člankov (1), v katerem raziskovalci ugotavljajo, da je zdravljenje poškodbe z ledom in kompresijo popolnoma neučinkovito, po drugi strani pa sicer ugotovljajo, da led v kombinaciji z razmigavanjem lahko v določeni meri pozitivno vpliva na zdravljenje zvina gležnja. Sam sem prepričan, da bi opustitev ledu (česar sicer niso preizkusili v nobeni od navedenih študij) zdravljenje še pospešila.

Ko sem napisal knjigo "Sportsmedicine book" in skoval izraz RICE (Rest, Ice, Compression, Elevation – počitek, led, kompresija in dvig poškodovanega uda) za zdravljenje športnih poškodb, je bil led standardni način zdravljenja poškodb, ker je pomagal omiliti bolečino. Desetletja so športniki sledili načelu RICE, vendar pa se je zdaj izkazalo, da led in počitek podaljšata čas zdravljenja in ne prispevata k okrevanju" (dr. Gabe Mirkin)

Za zdravljenje poškodbe je proces vnetja nujen


Ko se tkivo poškoduje, se poškodba zdravi s pomočjo imunskega odziva (istega imunskega odziva, ki se spopada tudi z mikroorganizmi, s katerimi prihajamo v stik, le na drugačne način). Ta odziv imenujemo vnetje. Ko škodljivi mikroorganizmi vstopijo v telo, vaš imunski sistem na to mesto pošlje imunske celice in vnetne beljakovine, ki omogočijo odstranitev škodljivega mikroorganizma. Enako se zgodi, ko pride do poškodbe različnih tkiv. Iste celice in vnetne beljakovine pridejo na mesto poškodbe, da bi začele zdravljenje poškodbe.

Vnetne celice, t.i. makrofagi, ki so že prisotni v tkivu, sprostijo v okolico kemične snovi (citokine), ki privabijo še druge in še več vnetnih celic ter jim s povečanjem prepustnosti kapilar omogočijo prehod na mesto vnetja.


Obrambni sistem telesa
Vnetje je odziv obrambnega sistema telesa, ki z vojaško organiziranostjo povzroči zdravljenje tkiva

Smola ta proces pospeši, hlajenje z ledom ga upočasni

 S hlajenjem lahko povzročimo celo ozebline, ki lahko vodijo v trajno poškodbo živcev.
S hlajenjem lahko povzročimo celo ozebline, ki lahko vodijo v trajno poškodbo živcev.

Če poškodovano tkivo hladimo z ledom, se kapilare zožijo in prehod imunskih celic in vnetnih beljakovin se ustavi. Prehodnost žilnih sten, se ne poveča nazaj na potrebno raven niti več ur po tem, ko smo s hlajenjem prenehali. S hlajenjem lahko povzročimo celo ozebline, ki lahko vodijo v trajno poškodbo živcev. (2)


Na drugi strani pa smola iglavcev povzroči ravno nasprotno: migracija vnetnih celic na mesto vnetja se poveča, zato se proces zdravljenja močno poveča in čas zdravljenja občutno skrajša. Raziskovalci so ugotavljali predvsem povečano migracijo nevtrofilcev na mesto poiškodbe.(3)

Mehanizem, s katerim smola privabi vnetne celice ni znan, najverjetneje pa gre za sinergično delovanje več snovi od 80-tih organskih spojin, ki sestavljajo smolo iglavcev.


Vse kar zmanjša vnetje, prav tako upočasni proces zdravljenja

Po besedah dr. Gaba Mirkina, pa ni le hlajenje tisto, ki upočasni zdravljenje poškodbe, temveč tudi drugi dejavniki, ki zmanjšujejo vnetje, kot na primer:

  • kortikosteroidi (npr. Medrol)

  • nesteroidna protivnetna zdravila (npr. Ibuprofen)

  • druga imunosupresorska zdravila

  • kakršnikoli hladilni obkladki, ne samo led

  • druga sredstva, ki zmanjšujejo vnetje na mestu poškodbe


Smola iglavcev povzroči ravno nasprotno kot hlajenje: migracija vnetnih celic na mesto vnetja se poveča, zato se proces zdravljenja močno poveča in čas zdravljenja občutno skrajša. (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)


Pri tem je seveda potrebno poudariti, da se določenim zdravilom pri nekaterih stanjih ni mogoče izogniti, saj je vzrok za vnetje konstanten (predvsem avtoimune bolezni), vendar pa je smiselno njihovo uporabo zreducirati na res nujne primere.

Če parafraziram dr. Mirkina, da naj gre še osel samo enkrat na led, je moj nasvet, naj osel na led ne gre niti enkrat.

Kaj torej storiti ob poškodbi?

Moj nasvet ob poškodbi je, da čimhitreje na poškodovani del namestite Smrekovit oblogo, namazano s Smrekovit 365 ali Smrekovit Klasik. Če ne gre le za poškodbo mehkih tkiv, temveč za zlom ali izpah, priporočam, da za imobilizacijo uda zdravstveno osebje prosite za odstranljivo opornico, da si boste na poškodovanem delu lahko še naprej pomagali na ta način. Dr. Gabe Mirkin v svojem članku sicer ne problematizira hlajenja poškodbe z ledom prvih 10 minut za ublažitev bolečine in otekline, jaz pa odsvetujem tudi to. Prej kot bo začela delovati smola, prej bodo fiziološki procesi začeli potekati hitreje. Pomnite, da je oteklina popolnoma naraven pojav, ki spremlja proces zdravljenja poškodbe. Če parafraziram dr. Mirkina, da naj gre še osel samo enkrat na led, je moj nasvet, naj osel na led ne gre niti enkrat.


Uporabljena literatura:


  1. Cl. Beakley et al. The use of ice in the treatment of acute soft-tissue injury: a systematic review of randomized controlled trials. Am J Sports Med. 2004 Jan-Feb

  2. Khoshnevis S1, Craik NK, Diller KR.. Cold-induced vasoconstriction may persist long after cooling ends: an evaluation of multiple cryotherapy units. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2015 Sep

  3. A. S. Simbirtsev, V. G. Konusova, G. Sh. Mchedlidze, B. A. Paramonov & V. Yu. Chebotarev. Pine Resin and Biopin Ointment: Effects of Water-Soluble Fractions on Functional Activity of Peripheral Blood Neutrophils.Bulletin of Experimental Biology and Medicine. 2002.

2,148 views0 comments
bottom of page