top of page

Odprta rana na nogi 🦵, diabetično stopalo 🦶 in Smrekovit izdelki

Updated: Dec 23, 2020

Odprta rana na nogi se lahko pojavi iz zelo različnih vzrokov, ponavadi pa nastane kronična težava, kadar je prekrvavitev v nogi motena zaradi srčnega popuščanja, krčnih žil, ateroskleroze ali diabetične angiopatije (diabetično stopalo). Pripravki iz smole iglavcev so izredno učinkoviti, kadar se pojavi odprta rana na nogi, kar so v kliničnih študijah potrdili že finski raziskovalci z uporabo tradicionalnih pripravkov iz smole iglavcev nordijskih ljudstev (2) . Z uporabo Smrekovit Klasik smrekovega mazila in smrekove kreme Smrekovit 365 izsledke teh raziskav vedno znova potrjujemo, saj se je s temi izdelki v 30 letih ob pravilni uporabi zacelila vsaka odprta rana na nogi, prav tako pa tudi diabetično stopalo, ki še ni prešlo v obsežnejšo gangreno (edina kontraindikacija je alergija na smolo iglavcev). Redkejša in zato neprecenljiva pa je priložnost rednega dokumentiranja kako se odprta rana na nogi iz tedna v teden zdravi, zato spodaj objavljamo dva dokumentirana primera takšnega zdravljenja.


tekst: Matic Konc


Primer 1: odprta rana na nogi (venska golenska razjeda) kot posledica srčnega popuščanja in zdravljenje s Smrekovit izdelki

Odprta rana na nogi
Odprta rana na nogi - primerjava stanja ob začetku zdravljenja (levo) in en mesec po začetku zdravljenja s Smrekovit izdelki (desno). Rana 1 (levo) je nastala kot posledica udarca v zaganjač motorja dne 19.7.2018, rana 2 (levo) je nastala kot posledica dvotedenske zdravniške oskrbe rane z uporabo poliuretanske pene z vodoodpornim filmom.

Prvi primer je gospod, star 77 let z diagnozo srčnega popuščanja. ki se je udaril v zaganjač motorja. Odprta rana na nogi se mu je sprva z medicinskim načinom zdravljenja v 14 dneh povečala za 600%. Nato se je obrnil na nas in se mu je z uporabo Smrekovit izdelkov Smrekovit Klasik in kasneje Smrekovit 365 po naših navodilih v naslednjih dveh tednih zacelila za 99%. Primer bomo podrobneje opisali v nadaljevanju.

Odprta rana na nogi - izračunane površine
Odprta rana na nogi - stanje rane na dan 4.8.2018 (pred začetkom zdravljenja s Smrekovit Klasik) Iz slike je razvidno, da je odprte skupno 25,08 cm2 kože, od tega prvotna rana predstavlja 3,93 cm2 .

Odprta rana na nogi v od 70 do 90% nastane kot posledica venskega popuščanja (diabetično stopalo je na drugi strani posledica periferne arterijske bolezni) in je zelo pogosta težava pri ljudeh, ki imajo krčne žile ali srčno popuščanje. Zanjo so značilni znaki kot:

  • zmerna bolečina, ki je manjša, če je okončina dvignjena,

  • lokalizirana izguba pigmenta v okolici rane zaradi umiranja eritrocitov

  • rosenje iz rane in okolice rane zaradi povišanega hidrostatskega tlaka.

Odprta rana na nogi v tem primeru nastane kot posledica povišanega tlaka v venah zaradi upočasnjenega toka krvi. Ker se krvni tlak v lokalnih venah ne razlikuje več bistveno od tlaka v arterijah, se kri ne izmenjava več učinkovito in zastaja na tem področju.. Ko pride do poškodbe, je učinkovitost mehanizma celjenja ran (ki je v zdravem tkivu sicer zelo učinkovit) oteženo in iz majhne poškodbe lahko nastane odprta rana na nogi, ki se več tednov, mesecev ali let ne zaceli ter se brez pripravkov iz smole iglavcev iz tedna v teden veča.


Odprta rana na nogi se s časom slabša in vname, saj zelo hitro lahko pride tudi do okužbe rane z bakterijami in okolica takšne rane postane pordela, boleča in vneta. Odprta rana na nogi je za sodobno medicino žal nerešljiva težava.. Celo nasprotno, največkrat se zgodi, da se rana ob medicinski oskrbi poslabšuje, kot se je zgodilo tudi v opisanem primeru.


Odprta rana na nogi - spremljanje primera

Odprta rana na nogi - dvajseti dan
Odprta rana na nogi - stanje rane na dan 23.8.2018 (dvajseti dan zdravljenja s Smrekovit Klasik) Iz slike je razvidno, da je celotna rana epitelizirana. Zdravljenje nadaljujemo s Smrekovit 365 (brez pokrivanja rane)

Gospod, star 77 let s srčnim popuščanjem, pri katerem je bila ob obisku prisotna odprta rana na nogi, se je pri nas prvič oglasil 4. avgusta 2018. Rana je nastala zaradi udarca v trd predmet, vendar je bila ob samem nastanku poškodbe majhna (cca. 3,92 cm2), nato pa se mu je ob 14 dnevni zdravniški oskrbi povečala na cca. 25 cm2, kar je kar okrog 600%. Rano smo pod strokovnim nadzorom oskrbeli enkrat tedensko. Smrekovit Klasik smo z razkuženim topim nožem nanesli na sterilno netkano gazo, ter z namazano stranjo namestili na rano. Bolnik je nato po enakem postopku odprto rano na nogi vsakodnevno oskrboval sam. Ob drugem obisku pri nas, torej po dveh tednih, je bila rana že 99% zaceljena, zato smo nadaljevali z mazanjem s Smrekovit 365 in po enem mesecu je bila koža na mestu, kjer je bila prej odprta rana na nogi, popolnoma formirana in zdrava.


Celoten proces zdravljenja odprte rane na nogi s Smrekovit izdelki
Celoten proces zdravljenja odprte rane na nogi s Smrekovit izdelki v kronološkem redu

Celotno poročilo primera si lahko ogledate tukaj:

Studija-primera-odprta-rana-na-nogi
.pdf
Download PDF • 279KB





Otekanje noge (edem) in pronicanje krvne plazme iz rane in okolice kot oteževalna okoliščina zdravljenja


Pri ljudeh z venskimi razjedami, se zaradi osnovne težave, ki je bodisi srčno popuščanje, bodisi krčne žile ali pa oboje, velikokrat pojavlja težava z zadrževanjem vode v nogi, kar se pri nepoškodovani koži kaže kot oteklina, kadar pa je prisotna rana na nogi, pa na novo formirana koža, ki nastaja ob zdravljenju rane s Smrekovit izdelki, ostaja zelo šibka in porozna, skoznjo pa zaradi povečanega hidrostatskega tlaka v ožilju konstantno pronica plazma. Povoji in gaze, ki so na rani, se zaradi tega napijejo vode in zaradi mokrote je zdravljenje takšne rane izredno upočasnjeno. Ko je enkrat težava z zadrževanjem vode odpravljena, se zdravljenje rane na nogi zelo hitro zaključi, že formirana koža pa se že v nekaj dneh okrepi. Ta težava je še posebej izrazita in mnogo pogostejša v poletnih mesecih, ko je ozračje toplejše, kapilare pa zaradi tega razširjene.



Kako si pomagati pri otekanju noge (edemu) in pronicanju plazme preko kože?


  • Dieta z malo soli in zadostnim, a ne pretiranim, vnosom vode: prvi in najpomembnejši ukrep je zmanjšanje vnosa tako soli kot tudi tekočine. Vnos soli je potrebno omejiti na manj kot 5 g dnevno (z eno čajno žličko zajamemo več kot 17 g soli), pri čemer je potrebno biti pozoren tudi na skrite vire soli,, kot je npr. sladoled, komercialni sokovi, konzervirana zelenjava... Priporočen vnos tekočine pri ljudeh z edemom je med 1,5 in 2 L na dan, da se ohranja dobra ledvična funkcija. Ker je voda prisotna tudi v drugi hrani, na grobo lahko rečemo, naj oseba zaužije vsaj 1 liter vode na dan, vendar ne naenkrat. (4)

  • Kompresijsko povijanje: v takšnih primerih, ko se zaradi pronicanja plazme skozi kožo, rana na nogi ne celi tako učinkovito, kot se to dogaja brez te oteževalne okoliščine, priporočamo uporabo elastičnega povoja za kompresijsko povijanje noge. Povoj zavijemo preko rane, ki smo jo prej seveda prekrili z gazami, namazanimi s Smrekovit Klasik,. Prav tako prekrijte dele, kjer je koža pordela. Noge povijte zjutraj, preden vstanete. Za povijanje od noge do prstov potrebujete 1-2 povoja, za povijanje do dimelj pa 3-4 povoje.

  1. povijate začnite za prsti ter povijajte od spodaj navzgor

  2. vsak naslednji navoj naj seže 2-2,5 cm čez sponjega

  3. čez peto povijte najmanj trikrat

  4. povijajte z enakomernim, zmernim natezanjem povoja, tako da ga polagate ploskoma na kožo v obliki osmic

  5. razmiki med navoji naj bodo enakomerni, pritisk pa naj bo po vseh goleni enakomeren (5)

  6. med počitkom (ležanjem) več kot pol ure, je kompresijski povoj potrebno sneti

  • čimmanj stanja in sedenja, čimveč hoje: za izboljšanje prekrvavitve v nogi priporočamo čimveč hoje in izogibanje stanju na mestu in sedenju

  • dvig noge: ob počitku (ležanju) večkrat dnevno za nekaj minut nogo dvignite nad raven srca. Če je mogoče imejte nogo vsaj rahlo dvignjeno tudi med nočnim spanjem.

  • diuretiki: kadar zgoraj našteti ukrepi ne pomagajo, in če imate dobro krvno sliko kar se tiče elektrolitov, še posebej v poletnih mesecih, razmislite tudi o posvetu z zdravnikom glede uporabe diuretikov.

Naše izkušnje kažejo, da se po uspešnem spopadu z zadrževanjem vode in pronicanju plazme iz rane na nogi in okolice, zdravljenje rane zelo hitro uspešno zaključi, zato res toplo priporočamo, da v takšnih primerih k tej težavi resno pristopite.



Primer 2: diabetično stopalo in odprta rana na nogi po kirurški odstranitvi nekrotičnega tkiva in zdravljenje s Smrekovit izdelki


Diabetično stopalo
Odprta rana na nogi in diabetično stopalo - stanje ob obisku pri nas (zgoraj) in pet mesecev po začetku zdravljenja s Smrekovit izdelki (spodaj)

V drugem primeru gre za 56 let starega moškega s sladkorno boleznijo. Oseba ima diabetično stopalo kot posledico sladkorne bolezni. V preteklosti so mu že amputirali palec. Iz poškodbe kože na stopalu je nastala odprta rana na nogi, ki je začela postajati nekrotična, zato so odmrlo tkivo kirurško odstranili. Rana se je z uporabo Smrekovit Klasik smrekovega mazila v enem mesecu zacelila za 50%, v naslednjih petih mesecih pa skoraj popolnoma.


Diabetično stopalo nastane kot posledica periferne arterijske bolezni in diabetične senzorne neuropatije in je pogost kronični zaplet sladkorne bolezni. Odprta rana na nogi nastane iz kombinacije teh dveh težav: oseba si poškoduje kožo, vendar ne čuti bolečine zaradi prizadetosti živcev, rana pa se nato ne zaceli in se slabša zaradi prizadetosti ožilja. Zaradi povišanih vrednosti glukoze v celicah žilnih sten namreč pride do sprememb v strukturi in posledično v njihovi funkciji. Funkciji žil in živcev pa sta prav tako močno povezani. Pride tudi do senzorne neuropatije in zmanjšane funkcije senzornih živcev, zato oseba izgubi občutek za bolečino. Redno pregledovanje stopal in pravočasno ukrepanje, ko se pojavi odprta rana na nogi je zato ključnega pomena. Zaradi zmanjšane funkcije žil namreč hitro lahko pride do okužbe rane in poškodovano tkivo sčasoma napreduje v nekrozo (razkroj tkiva).

Diabetično stopalo - potek in komplikacije
Diabetično stopalo (stopnje sindroma) - že majhna odprta rana na nogi lahko napreduje do nekroze celotnega stopala (gangrena), če ne ukrepamo pravočasno

Diabetično stopalo in odprta rana na nogi - spremljanje primera

56 let star moški s sladkorno boleznijo ima diabetično stopalo in so mu v preteklosti že amputirali palec na nogi. Po poškodbi podplata je nastala odprta rana na nogi, ki se je gnojila in je zato večkrat jemal antibiotike. 20.12.2019 so mu izvedli kirurški poseg zaradi komplikacije odprte rane na nogi, ki se je začela gnojiti in nekrotizirati. Kirurg je odrezal odmrlo tkivo, operativna rana pa se nato še po mesecu dni ni zdravila temveč se je le slabšala. Pri nas se je oglasil slab mesec po operaciji 18.1.2020. S topim nožem, ki smo ga prej dezinficirali smo na sterilno gazo nanesli Smrekovit Klasik smrekovo mazilo ter z namazano stranjo pritrdili na rano. Po enakem postopku je ravnal tudi doma in gazo menjal enkrat dnevno. Po dobrem mesecu (27. 2. 2020) je bila odprta rana na nogi 50% zaprta. V vmesnem času zaradi izrednih razmer s COVID-19 nismo uspeli narediti fotografij, z zdravljenjem pa je oseba ves čas nadaljevala po navodilih. Po petih mesecih (18.6.2020) je rana praktično v celoti zaceljena, odprta rana na nogi je velika le še 1 cm,. Z zdravljenjem nadaljujemo s Smrekovit 365 smrekovo kremo.


Odprta rana na nogi in diabetično stopalo
Odprta rana na nogi in diabetično stopalo - stanje na 18.1.2020, pred začetkom zdravljenja s Smrekovit izdelki (zgoraj); na 27.2.2020 - dober mesec zdravljenja s Smrekovit izdelki (v sredini); 18.6.2020 - pet mesecev po začetku zdravljenja s Smrekovit izdelki (spodaj)

Vaše sodelovanje

Če imate tudi vi podoben primer rane kot so opisani, bomo veseli, če boste potek zdravljenja dokumentirali in delili z nami in vas bomo za to tudi nagradili s kakšnim brezplačnim izdelkom. Vedno se lahko za nasvete obrnete tudi na telefon 040745453 ali pa se dogovorimo za redne obiske pri nas pod našim strokovnim nadzorom.


Literatura:

  1. Snyder RJ. Treatment of nonhealing ulcers with allografts. .Clin Dermatol. 2005

  2. Sipponen, Arno, et al. "Beneficial effect of resin salve in treatment of severe pressure ulcers: a prospective, randomized and controlled multicentre trial." British Journal of Dermatology 158.5 (2008).

  3. Sipponen, Arno, et al. "Natural coniferous resin salve used to treat complicated surgical wounds: pilot clinical trial on healing and costs."International journal of dermatology51.6 (2012)

  4. Simone Stickel,1 Wendy Gin-Sing, Martha Wagenaar, and J Simon R Gibbs. The practical management of fluid retention in adults with right heart failure due to pulmonary arterial hypertension. Eur Heart J Suppl. 2019

  5. https://www.tosama.si/pomoc-pri-nakupu/pogosta-vprasanja/kdaj-priporocate-izdelke-natura-femina

6,062 views0 comments
bottom of page