top of page

GLIVICE NA NOHTIH

Vse o težavi, ter izkušnje ljudi, ki za glivice na nohtih uporabljajo Smrekovit

Avtor: Matic Konc

uporabljena literatura

objavljeno: 28.6.2019

posodobljeno: 15.05.2024

Glivice na nohtih

Glivice na nohtih ali onikomikoze so pogost pojav, ki se običajno začnejo z belo ali rumeno pego pod vrhom nohta. Ob širjenju glivične infekcije se noht razbarva, odebeli in konica nohta začne razpadati (se “cufati”). Glivice na nohtih, če niso zdravljene, lahko okužijo tudi kožo stopala, kar imenujemo atletsko stopalo (Tinea Pedis).

Glivice na nohtih imajo včasih pri ljudeh prizvok, kot da je to nekaj nalezljivega in

Glivice na nohtih na nogi

posledica slabe higiene. Vendar pa je resnica ta, da se kar 10% odraslih v zahodnem svetu vsaj enkrat v življenju okuži z glivicami na nohtih. Pri odraslih nad 60 let celo 20%. Pri tem so veliko pogostejše glivice na nohtih nog kot rok. Glivice na nohtih predstavljajo 50% vseh bolezni nohtov.

TIPI GLIVIC NA NOHTIH

Glede na začetek in potek okužbe ločimo več tipov glivic na nohtih. Tudi najpogostejši povzročitelji se pri posameznem tipu razlikujejo. Daleč najpogostejši tip okužbe so distalne podnohtne glivice. Ločimo naslednje tipe:

MEDPLASTNE GLIVICE NA NOHTIH

Medplastne glivice na nohtih (medplastna onikomikoza) se naselijo in rastejo med plastmi nohta. Pri tej vrsti okužbe, noht postane mlečnato bel in razslojen. Običajno se ne odebeli in ne loči od nohtne posteljice.

Medplastne glivice na nohtih
Distalne podnohten glivice

DISTALNE PODNOHTNE GLIVICE NA NOHTIH

Distalne podnohtne glivice na nohtih (distalna subungulana onikomikoza) so najpogostejša oblika okužbe. Običajno se pojavijo pri prostem robu nohta na spodnji strani nohta in se širijo proti bazi. Noht postane debel, rumen in krhek. Noht se sčasoma loči od nohtne posteljice. Te glivice na nohtih se pogosteje pojavljajo na nogah kot na rokah in sicer najpogosteje se začnejo na palcu na nogi. To obliko povzročajo dermatofiti.

Proksimalne podnohten glivice

PROKSIMALNE BELE PODNOHTNE GLIVICE NA NOHTIH

Proksimalne bele podnohtne glivice na nohtu (proksimalna bela subungualna onikomikoza) je redka oblika okužbe in se pojavi pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom, kot so na primer bolniki z virusom HIV. Glivice vstopijo ob obnohtni kožici in se širijo ob lunici. Noht se obarva belkasto. Povzročitelji te oblike so največkrat plesni.

Bele površinske glivice

BELE POVRŠINSKE GLIVICE NA NOHTIH

Bele površinske glivice na nohtih (bela površinska onikomikoza) so prav tako redka oblika okužbe, ki se lahko pojavi pri sicer zdravih posameznikih. Pòvzročajo jo dermatofiti, ki rastejo na vrhnjem sloju nohtne plošče. Kažejo se kot bleda, motna področja na nohtu, ki se počasi razširijo po celotni nohtni plošči. Noht postane mehek in drobljiv. Ta oblika okužbe je bolj pogosta v tropskem podnebju.

Glivce, povzročene s kvasovkami

GLIVICE NA NOHTIH, KI JIH POVZROČIJO KVASOVKE

Glivice na nohtih, ki jih povzročajo kvasovke so dokaj redke. Kvasovke iz rodu Candida so sicer bolj poznane kot povzročitelji vaginalnih glivic, vendar so normalno prisotne tudi na koži in v črevesju. Gliva lahko vstopi, če je koža ob nohtni gubi poškodovana in vneta. Noht se odebeli in loči od nohtne posteljice, če vnetja pravočasno ne odpravimo. Ta tip okužbe je sicer pogostejši na prstih rok. Najpogostejša povzročitelja sta Candida parapsilosis in Candida guilliermondii, bolj znana Candida Albicans redko.

GLIVICE NA NOHTIH IN NAJPOGOSTEJŠI POVZROČITELJI

Glivice, povzročene z dermatofiti

DERMATOFITI

V 68% so za glivice na nohtih krive glivice iz skupine dermatofitov. Od tega jih 91% povzroči gliva Trichophyton Rubrum

Glivice, ki jih povzročajo kvasovke

KVASOVKE

Glivice na nohtih so v 29% posledica okužbe s kvasovkami, najpogosteje vrste Candida Parapsilosis (42%) in Candida Guiliermondii (20%), redkeje Candida Albicans (14%) in druge.

Glivice, k jih povzročajo plesni

PLESNI

Plesni so redkejši vzrok za glivice na nohtih in se kot povzročitelj pojavljajo v 3% vseh okužb.

GLIVICE NA NOHTIH GLEDE NA POVZROČITELJA OKUŽBE

Graf: glivice glede na povzročitelja

STANJA, KI JIH LAHKO ZAMENJAMO ZA GLIVICE NA NOHTIH

Nenavaden izgled nohta pa ni vedno nujno povezan z glivicami na nohtih. Tudi druga stanja lahko povzročijo podoben izgled nohta, zato si preberite katera:

 • Vdolbine in izbokline na nohtu so pogoste in so običajno normalen pojav. Pogosto se poslabšajo med nosečnostjo. Vdolbina proti sredini nohta se pojavi zaradi grizenja nohtov ali kožice ob nohtih. Nekaterim ljudem se takšne spremembe pojavijo ob zdravljenju s kemoterapijo.

 • Krhki nohti, ki se na koncu razslojijo se lahko pojavijo ob dolgotrajni izpostavljenosti rok vodi (na primer pomivanje posode brez rokavic) lahko prav tako spominjajo na glivice na nohtih.

 • Bel ali rumen noht je lahko posledica onikolize in niso nujno glivice na nohtih. Onikoliza je ločitev nohtne plošče od nohtne posteljice. Noht postane svetel, ker je pod njim zrak, namesto da bi bil zraščen z nohtno posteljico. Onikoliza je navadno posledica poškodbe, lahko pa jo povzročijo že konstantne in ponavljajoče manjše obremenitve kot je npr. tipkanje z dolgimi nohti. Onikoliza preide sama, ko zraste nov noht.

 • Rdečkast ali črn noht nastane zaradi hematoma in se pojavi zaradi udarca v noht. To niso glivice na nohtih temveč strjena kri med nohtno ploščo in nohtno posteljico. Zdrav noht bo sčasoma prerastel celotno površino in hematom bo izginil. Ce pod nohtom vztraja črna pika, ki ni posledica udarca, se posvetujte z zdravnikom, da z biopsijo izključi možnost melanoma. 

 • Zelen noht prav tako ni znak za glivice na nohtih temveč je lahko znak okužne z bakterijo iz rodu Pseudomonas. Okužbo spremlja tudi neprijeten vonj nohta. Okužba se običajno spontano pozdravi s striženjem nohta.

 • Luknjice in vdolbinice na nohtih so lahko posledica luskavice in se pri ljudeh s to boleznijo pogosto pojavijo. Velikokrat noht izgleda podobno kot glivice na nohtih in velikokrat pride do napačne diagnoze. 

 • Otekanje in rdečina obnohtne kožice imenujemo paronihija ali zanohtnica in ke dokaj pogost pojav. Gre za okužbo nohtne gube in jo največkrat povzročajo bakterije. Dolgotajno vnetje lahko omogoči vstop tudi kvasovkam iz rodu Candida in pride do sekundarne okužbe in poleg zanohtnice nastanejo še glivice na nohtih.

Stanja na nohtih, podobna kot glivice

ZGODNJA PREPOZNAVA GLIVIC NA NOHTIH

Glivice na nohtih se pojavijo, ko glive vstopijo in se zadržijo v nohtu preko majhnih poškodb obnohtnega tkiva (odrgnine, ranice). Glivice za preživetje potrebujejo vlago, zato se zadržujejo na stalno vlažnih mestih, kot so čevlji, nogavice, površine javnih prh ipd. Pomembno je zgodnje prepoznavanje okužbe, saj nohti na nogah rastejo zelo počasi in manjša kot je okužba ob začetku zdravljenja, hitreje bo noht spet videti zdrav. Takoj ko prepoznate glivice na nohtih, začnite bitko z njimi. Pojavijo se v naslednjih korakih:

1. STOPNJA OKUŽBE

prva stopnja okužbe z glivicami

V zgodnji fazi je okužbo mogoče opaziti le kot spremembo barve ali strukture nohtne plošče. Lahko se pojavi le bela ali rumenkasta pega pod nohtom. Ker je ta sprememba le lepotna, mnogo ljudi spregleda glivice na nohtih v tej fazi in se s spremembo ne ukvarja. Mnogi spremembo zato enostavno prekrijejo z lakom za nohte ali se izogibajo odprtih obuval, kar širjenje okužbe še pospeši. Ta faza je najboljša za začetek bitke z glivicami, saj jih zlahka zatremo.

2. STOPNJA OKUŽBE

druga stopnja okužbe z glivicami

V naslednji stopnji okužbe se noht odebeli in je lahko zaradi pritiska moteč pri nošenju čevljev. Brez zdravljenja se okužba razširi iz ene točke na celotno nohtno ploščo ali celo na sosednje nohte. V tej stopnji se bela ali rumena pega, ki se je pojavila v prvi stopnji poveča in se sčasoma celoten noht obarva rumeno ali belo.

3. STOPNJA OKUŽBE

tretja stopnja okužbe z glivicami

V zadnji, napredovani stopnji zaradi razširitve okužbe noht postane neobičajno debel in skrajno lomljiv, zato se nohtna plošča deloma ali v celoti loči od nohtne posteljice. Glivice na nohtih se v tej fazi razširijo tudi na kožo v okolici nohta in na sosednje nohte.

ČAS ZDRAVLJENJA GLIVIC NA NOHTIH

Čas zdravljenja glivic na nohtih je odvisen od površine nohtne plošče, ki je prizadeta. Tudi ko so glivice že odpravljene, noht na pogled še vedno ostane neprozoren in zadebeljen, novo nastajajoča nohtna plošča pa je zdrava in prozorna. Upoštevati je treba, da nohti na nogah rastejo zelo počasi, in sicer približno 1,5 mm na mesec. Če je torej prizadetega polovica nohtne plošče, bo trajalo približno tri mesece, če pa celoten noht pa več kot pol leta, da bo nohtna plošča ponovno zdrava in prozorna.

DEJAVNIKI TVEGANJA ZA GLIVICE NA NOHTIH

 • Glivice na nohtih se pri sicer zdravih ljudeh običajno pojavijo ob daljšem ali ponavljajočem stiku z vlago, kjer se glive rade množijo. To so na primer javni tuši v telovadnicah, bazenih.

 • Obiski v kozmetičnih salonih kjer ni poskrbljeno za redno razkuževanje pripomočkov za pedikuro so lahko prav tako vzrok, da se pojavijo glivice na nohtih.

 • Čeprav glivice na nohtih niso zelo nalezljive, pa se ob konstantnem stiku z okuženo osebo ali uporabo istih pripomočkov za nego nohtov v istem gospodinjstvu lahko prenesejio iz osebe na osebo.

 • Športniki so bolj dovzetni zaradi nošenja športnih copat, ki so konstantno vlažni. Prav tako pri mnogih športih prihaja do kroničnih obremenitev na nohte, kar jih oslabi in napravi bolj dovzetne za glivice na nohtih. Če imate atletsko stopalo (tinea pedis) je možnost okužbe nohta precej večja.

 • Oslabljen imunski sistem zaradi okužbe z virusom HIV, jemanja steroidnih zdravil in imunosupresivov ali starosti prav tako poveča možnost za glivice na nohtih.

KAKO PREPREČITI GLIVICE NA NOHTIH?

Še posebej v primeru, da ima kdo od vaših bližnjih glivice na nohtih je priporočljivo upoštevati naslednje previdnostne ukrepe:

 • Nogavice in čevlji: redno menjajte nogavice in čevlje. Nogavice menjajte vsak dan. Priporočljivo je, da enemu paru čevljev pustite čas, da se posušijo ko jih prepotite in v vmesnem času uporabite drug, suh par čevljev. Glivice na nohtih namreč za razvoj potrebujejo vlažno okolje. Lahko uporabite tudi razkužilo v razpršilu za čevlje. Čevlji naj bodo udobni, saj stalen pritisk na nohte povzroči kronično poškodbo nohta in večjo dovzetnost za glivice na nohtih. Ne posojajte svojih čevljev in nogavic. 

 • Higijena in nega: redno striženje nohtov je zelo pomembno. Strižite jih tako, da se prosti rob nohtne plošče ob straneh ne zajeda v obnohtno kožico. V obnohtno kožico ne posegajte. Prav tako ne grizite nohtov in obnohtne kožice na rokah. Če ste nagnjeni k močnemu potenju nog ali se vam pogosto pojavljajo glivice med prsti, uporabljajte puder za stopala, ki preprečuje potenje in razkuži stopala. Lak za nohte ali umetni nohti so dejavnik tveganja za glivice na nohtih, saj se spodaj lahko zadržuje plast vlage, ki lahko prispeva k razvoju glivic. Za nego nohtov izbirajte salone, ki sterilizirajo pripomočke za nego nohtov, saj se v nasprotnem primeru lahko okužbo prenaša iz stranke na stranko.

 • Kadar se zadržujete v okoljih, kjer je večje tveganje za razvoj glivic na nohtih (bazeni, savne, javna stranišča v kampih…) preventivno mažite nohte s Smrekovit 365 smrekovo kremo.

 • Redno pregledujte nohte in stopala in jih zatrite v zgodnji fazi. Hitreje ko boste ob pojavu glivic začeli uporabljati Smrekovit 365 smrekovo kremo, krajši bo čas, potreben do ponovno zdravih nohtov.

SMREKOVA SMOLA IN GLIVICE NA NOHTIH

V študiji (Sipponen in drugi, 2013) je sodelovalo 20 oseb, ki je imelo glivice na nohtih kot posledica okužbe z dermatofiti (test z mikološko preiskavo s kulturo gliv). Ob enkrat dnevni aplikaciji pripravka iz smrekove smole je bil po koncu nekajmesečne študije uporabljeni pripravek iz smrekove smole klinično učinkovit pri 14 osebah.
Isti raziskovalci so testirali tudi protiglivični učinek smrekovega mazila in vitro (v laboratoriju) na glivnih kulturah. Raziskava je pokazala, da ima smrekova smola močan protiglivični učinek proti vsem testiranim dermatofitom iz rodu Trichophyton, ki najpogosteje povzročajo glivice na nohtih (v 68%). Smrekova smola je povzročila propad hife in celične stene testiranih gliv.

Elektronske mikrografije razpada hif in celične stene (Rautio et al. 2012)

POGOSTA VPRAŠANJA

 

Zakaj nastanejo glivice na nohtih?

Glivice na nohtih nastanejo zaradi okužbe nohta z glivami, večinoma (več kot dve tretjini) iz skupine dermatofitov, v tretjini primerov iz rodu kvasovk, zelo redko pa tudi plesni, Najpogostejši dejavniki tveganja za nastanek so dolgotrajnejša izpostavljenost nohtov vlagi v javnih tuših, bazenih itd., pedikura z nesterilnimi pripomočki, izmenjava športnih čevljev ipd. Predvsem pri okužbah s kvasovkami (predvsem Candida Parapsilosis), se okužba najpogosteje začne na obnohtni kožici.

Kaj pomaga za glivice na nohtih in kako jih odpraviti?

Ker ima smola močno protiglivično delovanje, priporočamo uporabo Smrekovit 365 smrekove kreme. Kremo namažete na osušen noht in prelepite z dvema plastema belega sanitetnega traku (mikropora). Enkrat do dvakrat na dan zamenjajte. Novo zrasli noht bo spet prozoren in zdrav, vendar se je potrebno zavedati, da nohti na nogah rastejo zelo počasi

Koliko časa trajajo glivice na nohtih?

Ob pravilni uporabi izdelkov, je potrebno vzeti v račun, da nohti na nogah rastejo v povprečju​ 1,5 mm na mesec, S tem podatkom lahko izračunate koliko približno bo težava trajala. Primer: okužena je celotna nohtna plošča srednjega prsta na nogi (cca. 15 mm) - zdravljenje bo trajalo 10 mesecev. Brez zdravljenja glivice na nohtih ne izginejo.

Ali glivice na nohtih bolijo? 

Glivice na nohtih ne bolijo v začetnih fazah ne bolijo, če pa pustimo okužbo, da napreduje na cel noht in na obnohtno kožico, pa se lahko pojavi tudi bolečina, zato je glivice na nohti najbolje vzeti resno in z zdravljenjem začeti že v čimbolj zgodnji fazi.

 

Kako izgledajo glivice na nohtih?

Glivice na nohtih povzročijo, da sčasoma noht postane motno rumen, zelenkast ali rjavkast se močno odebeli in sčasoma odstopi od nohtne posteljice. Okužba se največkrat začne kot majhen rumenkast madež pod konico nohta.

 
bottom of page