top of page

Smola bosvelije🌿: Naravno zdravilo z izjemnimi koristmi za zdravje

Updated: Jul 14, 2023

Smola bosvelije je naravno zdravilo, ki ima bogato zgodovino uporabe v tradicionalni medicini. Izvira iz drevesa vrste Boswellia, ki ga najdemo predvsem na območju Indije in bližnjega vzhoda. Smola bosvelije že tisočletja velja za dragocen vir zdravilnih lastnosti. V tem članku bomo raziskali izjemne zdravilne učinke smole bosvelije ter spoznali njeno uporabo, koristi za zdravje ter bogato zgodovino uporabe te dragocene smole in spoznali njen pomen skozi čas.


Smola bosvelije - protivnetno delovanje


Koristi smole bosvelije za zdravje


Protivnetni učinki

Smola bosvelije je znana po svojih močnih protivnetnih lastnostih. Vsebuje spojine, imenovane bosvelične kisline, ki lahko zmanjšajo vnetje v telesu. Te spojine delujejo tako, da zavirajo delovanje encimov, odgovornih za vnetne procese. Z redno uporabo smole bosvelije se lahko zmanjša vnetje v sklepih, kar je še posebej koristno pri ljudeh z artritisom ali drugimi vnetnimi boleznimi sklepov.

Lajšanje bolečin

Poleg protivnetnih lastnosti smola bosvelije prinaša tudi olajšanje bolečin. Bosvelične kisline lahko zmanjšajo nelagodje in bolečino v mišicah in sklepih. To je zelo koristno za ljudi, ki trpijo zaradi kroničnih bolečin, kot je artritis. Z redno uporabo smole bosvelije se lahko zmanjša potreba po analgetikih, saj lahko naravno zmanjša bolečino.


Smola bosvelije - lajšanje bolečin


Podpora dihalnemu sistemu

Smola bosvelije ima tudi pozitiven vpliv na dihalni sistem. Uporablja se pri zdravljenju bolezni, kot so astma, bronhitis in sinusitis. Protivnetne lastnosti smole bosvelije pomagajo zmanjšati vnetje v dihalnih poteh, kar olajša dihanje in zmanjšuje simptome dihalnih težav. Redna uporaba smole bosvelije lahko prispeva k boljšemu splošnemu zdravju dihal.

Podpora zdravju kože

Smola bosvelije ima tudi ugoden učinek na kožo. Uporablja se pri zdravljenju kožnih stanj, kot so akne, ekcemi, psoriaza in rane. Protivnetne lastnosti smole bosvelije pomagajo zmanjšati vnetje kože ter spodbujajo regeneracijo in celjenje poškodovane kože. Uporaba smole bosvelije kot del negovalne rutine lahko prispeva k lepši in bolj zdravi koži.


Video o smoli bosvelije in njenih učinkih:


Uporaba smole bosvelije v zgodovini: Starodavno darilo narave


Starodavni začetki

Uporaba smole bosvelije sega daleč nazaj v zgodovino. Prvi zapisi o njeni uporabi segajo v čas starih Egipčanov, ki so jo že pred več kot 5000 leti uporabljali v verskih obredih in pri balzamiranju trupel. Smolo bosvelije so tudi darovali bogovom in jo smatrali za sveto. Egipčani so jo uporabljali tudi za izdelavo parfumov, mazil ter kot sredstvo za nego kože.


Indijska tradicija

V Indiji se smola bosvelije imenuje "salai guggal" in je bila uporabljena že v starodavnem ajurvedskem zdravilstvu. V ajurvedi je bila uporabljena za zdravljenje različnih bolezni, vključno z vnetji, boleznimi dihal, artritisom in prebavnimi težavami. Poleg tega so v indijski tradiciji smolo bosvelije uporabljali tudi pri verskih obredih in kot dišečo sestavino pri kajenju tamjana.


Biblične omembe

Smola bosvelije je bila pomembna tudi v bibličnih časih. V Stari zavezi je bosvelija omenjena kot ena od sestavin svetega mazila in kadila, ki so ju uporabljali pri verskih obredih. Bosvelija je bila povezana z božanskim in je simbolizirala molitev ter čaščenje. Modri z zahoda so Jezusu ob njegovem rojstvu poleg zlata in mire podarili tudi smolo bosvelije.


Modri z zahoda so Jezusu ob njegovem rojstvu poleg zlata in mire podarili tudi smolo bosvelije.

Starodavna Grčija in Rim

Tudi v grški in rimski kulturi je smola bosvelije igrala pomembno vlogo. Grki so jo uporabljali pri zdravljenju ran in vnetij ter kot sestavino v parfumih in mazilih. V rimskem cesarstvu je bila bosvelija cenjena kot darilo za visoke dostojanstvenike in je bila pogosto uporabljena pri pogrebih.


Trgovanje in povezava z Vzhodom

Uporaba smole bosvelije je privedla tudi do razcveta trgovine in povezovanja z različnimi kulturami. Trgovci so jo v antičnih časih prenašali na dolge razdalje, pogosto skupaj s kadilom, začimbami in drugimi dragocenostmi. Povezave z Vzhodom so še okrepile njeno priljubljenost in razširitev uporabe v srednjeveški Evropi.



Smola bosvelije ima bogato zgodovino uporabe in je imela pomembno vlogo v različnih kulturah skozi čas. Njena zdravilna in verska uporaba je sledila razvoju človeške civilizacije. Danes je smola bosvelije še vedno cenjena po vsem svetu zaradi svojih zdravilnih lastnosti in se uporablja v tradicionalni in sodobni medicini ter kozmetiki.



Smrekovit 365 Alter

Smrekovit 365 Alter je edini Smrekovit izdelek, ki ne vsebuje smole iglavcev, temveč namesto nje vsebuje smolo bosvelije. Ta izdelek smo razvili zato, ker smola iglavcev pri 3-4% populacije lahko povzroča alergijo v obliki kontaktnega dermatitisa, medtem ko smola bosvelije alergije pri teh ljudeh v večini primerov ne povzroča, ima pa zelo podobno delovanje kot smola iglavcev.

Smola bosvelije - Smrekovit 365 Alter

Vprašanja in odgovori


Kako se uporablja Smrekovit 365 Alter?

Smolo bosvelije lahko uporabljate lokalno na prizadetem področju. Nanesite tanek sloj Smrekovit 365 Alter na kožo in nežno vtrite. Ponovite večkrat na dan po potrebi.


Ali smola bosvelije povzroča stranske učinke?

Smola bosvelije se običajno dobro prenaša, vendar se lahko pri nekaterih ljudeh pojavijo manjše kožne reakcije. Po naših dosedanjih izkušnjah pri ljudeh, ki so alergični na smolo iglavcev, ne povzroča alergije, čeprav so izjeme seveda možne. Če ste alergični na smolo iglavcev, je verjetnost, da ste alergični tudi na smolo bosvelije majhna in obratno.


Kako dolgo traja, da smola bosvelije pokaže učinke?

Učinki smole bosvelije se lahko razlikujejo od osebe do osebe. Nekateri ljudje poročajo o izboljšanju že po nekaj dneh redne uporabe, medtem ko drugim morda traja več časa, da začutijo opazne rezultate. Redna in dosledna uporaba je ključnega pomena, vendar mora vsaj do določenega učinka priti vsaj v roku enega tedna do desetih dni, sicer uporaba ni smiselna.

2,171 views0 comments
bottom of page