top of page
Išias

IŠIAS

Vzroki, simptomi in pomoč ter izkušnje uporabnikov Smrekovit izdelkov, ki imajo išias

Avtor: Matic Konc

uporabljeni viri

objavljeno: 21.6.2019

Išias

Išias je splošno razširjeno ime za bolečino v nogi, katere vzrok je draženje ishiadičnega živca (nervus ischiadicus). Išias ni bolezen ampak simptom, ki kaže na težavo v spodnjem delu hrbtenice. Ischiadični živec je največji živec v telesu. Izhaja iz korenine v ledvenem in križnem delu hrbtenjače in poteka preko zadnjice po celotni spodnji okončini. Do draženja pride zaradi zožitve medvretenčnega prostora (intervertebralni foramen) skozi katerega iz hrbtenjače izhaja korenina ishiadičnega živca.

68

Smrekovit izdelke uporabljam že od vaših začetkov izdelave leta 1990. Uporabljam za vse, kar se da. Prehlade, opekline, vreznine, vnetje sinusov - namažem v nosnico in po čelu. Uporabljam tudi za občasne probleme s hemeroidi. Trenutno uporabljam za bolečine v križu in nogi - išias in bolečo peto - trn v peti. Že občutim izboljšanje. (68)

SONJA, MAKOLE

Elektroinštalacije in išias

Najlažje si je predstavljati možgane s hrbtenjačo kot vir elektrike, živec, ki iz hrbtenjače izhaja pa kot kabel, ki napaja neko napravo (v našem primeru so to mišice nog). Recimo, da naprava za delovanje potrebuje določen električni tok. Zožen medvretenčni prostor je upornik, ki smo ga namestili na žico. Ker upornik zmanjša električni tok naprava ne bo pravilno delovala, drži?
Enako je z mišicami. Ker je ishiadični živec vkleščen pri izhodu ene od korenin iz hrbtenjače, mišice nog ne dobivajo pravih živčnih impulzov, kar povzroča vnetje vzdolž živca in bolečine v mišicah nog, ki jih živec oživčuje - išias..

Ali ste vedeli, da

 • Je ishiadični živec na najdebelejšem mestu debel toliko kot palec odraslega človeka?

 • Da je ishiadični živec pravzaprav sestavljen iz petih živcev? Četrti in peti ledveni živec in prvi trije križni se namreč združijo v en velik ishiadični živec.

 • Da bi bile vaše noge brez ishiadičnega živca dva neuporabna špageta?

 

Nič čudnega, da vam gre vaš išias na živce,

Preprosta razlaga

Znaki išiasa

Simptomi
Bolečina in išias

BOLEČINA

Konstantno žgoča bolečina ali občutek električnega toka, ki izvira v ledvenem delu hrbtenice in se preko zadnjice in stegna širi proti mečem in stopalu

Mravljinci pri išiasu

MRAVLJINCI

Mrtvičenje ali mravljinčenje mišic nog. Včasih je lahko prisotna tudi trenutna oslabelost mišic in opotekanje.

Išias se kaže z bolečino v nogi

ENA NOGA

Išias se običajno izraziteje izraža v eni nogi, redko v obeh.

Išias se lahko poslabša v določenem položaju

POLOŽAJ

Značilno za išias je, da se stanje poslabša ob določenih gibih, pri kašlju, v hladni vodi ali pri zadrževanju v hladnem prostoru s prepoteno obleko . Ljudem, ki imajo išias običajno prija lahka hoja in ogrevanje hrbtenice in prizadete okončine.

Najpogostejši vzroki išiasa

Hernija medvretenčne ploščice je v 90% vzrok da se pojavi išias. Hrbtenica je sestavljena iz:

 • Vretenc (posamezne kosti v hrbtenici, ki varujejo hrbtenjačo in živce)

 • Hrbtenjače in živcev

 • Medvretenčnih ploščic

Medvretenčne ploščice, ki so iz hrustanca, delujejo kot blazinice, ki blažijo tresljaje v medvretenčnih prostorih in omogočajo fleksibilnost hrbtenice. Medvretenčna ploščica je sestavljena iz tršega zunanjega dela (anulus) in gelastega polnila (nukleus).

Ker je naša hrbtenica zelo obremenjena in desetletja nosi težo našega vsakdana, je dokaj razumljivo, da se na najbolj obremenjenem, spodnjem delu hrbtenice (najpogosteje med zadnjima dvema ledvenima ali prvima dvema križnima vretencema) medvretenčna ploščica začne sesedati in pride do degeneracije. Velikokrat njen trši, zunanji del popusti, gel prodre iz notranjosti diska, medvretenčni prostor se zmanjša in sčasoma pride do pritiska na korenino živca, ki se kaže kot išias. To se ne zgodi naenkrat, temveč lahko traja več let od začetne degeneracije diska preko hernije do razvoja znakov išiasa.

Herija

Mnogo redkeje se Išias lahko pojavi zaradi:

 • Ledvene spinalne stenoze (zožitev hrbtenjačnega kanala

 • Spondilolisteze (zdrs vretenca v smeri naprej)

 • Tumorji na hrbtenici

 • Ostali razlogi kot so poškodbe hrbtenice, infekcije in podobno

Vzroki

Dejavniki tveganja za išias

 • Starost in z njo povezane degenerativne spremembe v hrbtenici, kot je na primer hernija medvretenčne ploščice so najpogostejši vzrok za išias.

 • Prekomerna telesna teža obremeni hrbtenico, kar lahko povzroči degenerativne spremembe, ki se kažejo kot išias

 • Poklicne obremenitve kot so delo v pisarni in dolgotrajne vožnje vozil, ki zahtevajo prisilno držo v sedečem položaju ali dvigovanje težkih sprememb lahko prav tako prispevajo k razvoju išiasa.

 • Kajenje lahko povzroči pomanjkanje določenih snovi v hrustancu medvretenčne ploščice in njeno krhkost

Dejavniki tvegnja

Zakaj je slabše med ležanjem in kako si pomagati?

Ljudje, ki imajo išias, se pogosto pritožujejo nad ostro bolečino v nogi, ki je v nekaterih položajih močnejša. Eden takih položajev je ležanje. Pogosto zaradi tega išias ljudem otežuje spanje ali pa povzroči, da se oseba sredi noči zbudi s kljuvajočo bolečino v nogi.
Išias se pojavi, kadar je korenina ishiadičnega živca v ledvenem ali križnem delu hrbtenice ukleščena, dražena ali vneta.

Ležanje

LEŽANJE NA TREBUHU

Ko ležite na trebuhu se hrbtenica usloči na nenaraven način, zato se medvretenčni prostori zožijo, pride do vkleščenja korenine živca in izrazite bolečine, ki jo povzroča išias. Ležanje na trebuhu pri ljudeh, ki jih teži išias ni priporočljivo.

LEŽANJE NA BOKU

Ležanje na boku lahko išias lahko poudari iz dveh razlogov:

 • Direktni pritisk na korenino živca z ležanjem na strani prizadete noge

 • Ukrivljenost hrbtenice zaradi nagiba boka: ljudje, ki spijo na boku običajno zgornjo nogo povesijo preko spodnje, tako da zgornja s kolenom počiva na vzmetnici. S tem povzročimo, da je bok izbočen proti stropu, kar povzroči, da se hrbtenica ukrivi, medvretenčni prostori se zmanjšajo in ukleščena korenina živca se kaže kot išias.

KAKO SI POMAGATI?