top of page
Išias

IŠIAS

Vzroki, simptomi in pomoč ter izkušnje uporabnikov Smrekovit izdelkov, ki imajo išias

Avtor: Matic Konc

uporabljeni viri

objavljeno: 21.6.2019

Posodobljeno: 20.05.2024

Išias

Išias je splošno razširjeno ime za bolečino v nogi, katere vzrok je draženje ishiadičnega živca (nervus ischiadicus). Išias ni bolezen ampak simptom, ki kaže na težavo v spodnjem delu hrbtenice. Ischiadični živec je največji živec v telesu. Izhaja iz korenine v ledvenem in križnem delu hrbtenjače in poteka preko zadnjice po celotni spodnji okončini. Do draženja pride zaradi zožitve medvretenčnega prostora (intervertebralni foramen) skozi katerega iz hrbtenjače izhaja korenina ishiadičnega živca.

68

Smrekovit izdelke uporabljam že od vaših začetkov izdelave leta 1990. Uporabljam za vse, kar se da. Prehlade, opekline, vreznine, vnetje sinusov - namažem v nosnico in po čelu. Uporabljam tudi za občasne probleme s hemeroidi. Trenutno uporabljam za bolečine v križu in nogi - išias in bolečo peto - trn v peti. Že občutim izboljšanje. (68)

SONJA, MAKOLE

Elektroinštalacije in išias

Najlažje si je predstavljati možgane s hrbtenjačo kot vir elektrike, živec, ki iz hrbtenjače izhaja pa kot kabel, ki napaja neko napravo (v našem primeru so to mišice nog). Recimo, da naprava za delovanje potrebuje določen električni tok. Zožen medvretenčni prostor je upornik, ki smo ga namestili na žico. Ker upornik zmanjša električni tok naprava ne bo pravilno delovala, drži?
Enako je z mišicami. Ker je ishiadični živec vkleščen pri izhodu ene od korenin iz hrbtenjače, mišice nog ne dobivajo pravih živčnih impulzov, kar povzroča vnetje vzdolž živca in bolečine v mišicah nog, ki jih živec oživčuje - išias..

Ali ste vedeli, da

 • Je ishiadični živec na najdebelejšem mestu debel toliko kot palec odraslega človeka?

 • Da je ishiadični živec pravzaprav sestavljen iz petih živcev? Četrti in peti ledveni živec in prvi trije križni se namreč združijo v en velik ishiadični živec.

 • Da bi bile vaše noge brez ishiadičnega živca dva neuporabna špageta?

 

Nič čudnega, da vam gre vaš išias na živce,

Znaki išiasa

Bolečina in išias

BOLEČINA

Konstantno žgoča bolečina ali občutek električnega toka, ki izvira v ledvenem delu hrbtenice in se preko zadnjice in stegna širi proti mečem in stopalu

Mravljinci pri išiasu

MRAVLJINCI

Mrtvičenje ali mravljinčenje mišic nog. Včasih je lahko prisotna tudi trenutna oslabelost mišic in opotekanje.

Išias se kaže z bolečino v nogi

ENA NOGA

Išias se običajno izraziteje izraža v eni nogi, redko v obeh.

Išias se lahko poslabša v določenem položaju

POLOŽAJ

Značilno za išias je, da se stanje poslabša ob določenih gibih, pri kašlju, v hladni vodi ali pri zadrževanju v hladnem prostoru s prepoteno obleko . Ljudem, ki imajo išias običajno prija lahka hoja in ogrevanje hrbtenice in prizadete okončine.

Najpogostejši vzroki išiasa

Hernija medvretenčne ploščice je v 90% vzrok da se pojavi išias. Hrbtenica je sestavljena iz:

 • Vretenc (posamezne kosti v hrbtenici, ki varujejo hrbtenjačo in živce)

 • Hrbtenjače in živcev

 • Medvretenčnih ploščic

Medvretenčne ploščice, ki so iz hrustanca, delujejo kot blazinice, ki blažijo tresljaje v medvretenčnih prostorih in omogočajo fleksibilnost hrbtenice. Medvretenčna ploščica je sestavljena iz tršega zunanjega dela (anulus) in gelastega polnila (nukleus).

Ker je naša hrbtenica zelo obremenjena in desetletja nosi težo našega vsakdana, je dokaj razumljivo, da se na najbolj obremenjenem, spodnjem delu hrbtenice (najpogosteje med zadnjima dvema ledvenima ali prvima dvema križnima vretencema) medvretenčna ploščica začne sesedati in pride do degeneracije. Velikokrat njen trši, zunanji del popusti, gel prodre iz notranjosti diska, medvretenčni prostor se zmanjša in sčasoma pride do pritiska na korenino živca, ki se kaže kot išias. To se ne zgodi naenkrat, temveč lahko traja več let od začetne degeneracije diska preko hernije do razvoja znakov išiasa.

Herija

Mnogo redkeje se Išias lahko pojavi zaradi:

 • Ledvene spinalne stenoze (zožitev hrbtenjačnega kanala

 • Spondilolisteze (zdrs vretenca v smeri naprej)

 • Tumorji na hrbtenici

 • Ostali razlogi kot so poškodbe hrbtenice, infekcije in podobno

Dejavniki tveganja za išias

 • Starost in z njo povezane degenerativne spremembe v hrbtenici, kot je na primer hernija medvretenčne ploščice so najpogostejši vzrok za išias.

 • Prekomerna telesna teža obremeni hrbtenico, kar lahko povzroči degenerativne spremembe, ki se kažejo kot išias

 • Poklicne obremenitve kot so delo v pisarni in dolgotrajne vožnje vozil, ki zahtevajo prisilno držo v sedečem položaju ali dvigovanje težkih sprememb lahko prav tako prispevajo k razvoju išiasa.

 • Kajenje lahko povzroči pomanjkanje določenih snovi v hrustancu medvretenčne ploščice in njeno krhkost

Zakaj je slabše med ležanjem in kako si pomagati?

Ljudje, ki imajo išias, se pogosto pritožujejo nad ostro bolečino v nogi, ki je v nekaterih položajih močnejša. Eden takih položajev je ležanje. Pogosto zaradi tega išias ljudem otežuje spanje ali pa povzroči, da se oseba sredi noči zbudi s kljuvajočo bolečino v nogi.
Išias se pojavi, kadar je korenina ishiadičnega živca v ledvenem ali križnem delu hrbtenice ukleščena, dražena ali vneta.

LEŽANJE NA TREBUHU

Ko ležite na trebuhu se hrbtenica usloči na nenaraven način, zato se medvretenčni prostori zožijo, pride do vkleščenja korenine živca in izrazite bolečine, ki jo povzroča išias. Ležanje na trebuhu pri ljudeh, ki jih teži išias ni priporočljivo.

LEŽANJE NA BOKU

Ležanje na boku lahko išias lahko poudari iz dveh razlogov:

 • Direktni pritisk na korenino živca z ležanjem na strani prizadete noge

 • Ukrivljenost hrbtenice zaradi nagiba boka: ljudje, ki spijo na boku običajno zgornjo nogo povesijo preko spodnje, tako da zgornja s kolenom počiva na vzmetnici. S tem povzročimo, da je bok izbočen proti stropu, kar povzroči, da se hrbtenica ukrivi, medvretenčni prostori se zmanjšajo in ukleščena korenina živca se kaže kot išias.

KAKO SI POMAGATI?

Večini ljudi bolj ustreza ležanje na neprizadeti nogi, pri drugih je lahko obratno. Priporočljivo pa je, da si med nogi namestite blazino, da so boki poravnani.

LEŽANJE NA HRBTU

Med ležanjem na hrbtu je naravna ukrivljenost ledvenega dela hrbtenice (ledvena lordoza) bolj poudarjena kot med sedenjem ali naslanjanjem nazaj. Če so vretenca v takšnem položaju pa se zmanjšajo odprtine med vretenci (intervertebralni forameni), skozi katere iz hrbtenjače izhajajo korenine živcev, med njimi tudi korenina ishiadičnega živca. Če je ob tem prisotna še hernija medvretenčne ploščice, se ti prostori zmanjšajo do te mere, da pride do vkleščenja živčne korenine (ledvena spinalna stenoza) in draženja živca kar povzroči v nogi bolečine, značilne za išias.
 

KAKO SI POMAGATI?

Če so med ležanjem na hrbtu noge rahlo privzdignjene, se pritisk na spodnji del hrbtenice zmanjša in medvretenčne odprtine se povečajo. S tem se pritisk na korenino živca zmanjša in išias je manj izrazit. Poskusite spati z blazino pod koleni.

Samoraztezna vaja

Če vam vaša gibljivost to dopušča, se namestite v turški sed ter se s telesom zelo počasi spuščajte naprej proti tlom. Ko ne gre več, nekaj trenutkov zadržite doseženi položaj, nato se poskusite še spustiti. To ponavljajte, dokler vam gibljivost to omogoča. Ko nekaj časa vztrajate v doseženem položaju, se zelo počasi vzravnajte.
Če se ne morete namestiti v turški sed, se usedite na stol ter se zelo počasi s telesom spuščajte med stegna proti tlom. Ko ne gre več, zadržite položaj za nekaj trenutkov in poskusite nadaljevati. To ponavljajte dokler vam gibljivost to dopušča. V zadnjem položaju vztrajajte nekaj trenutkov, nato se zelo počasi vzravnajte.

S to vajo raztegnete hrbtenico v ledvenem in križnem delu. Medvretenčni prostori se rahlo povečajo in pritisk na živec se zmanjša.

Samopomoč pri išiasu
22.jpg

Naša izkušnja

Ivo Konc je imel neznosne bolečine v križu in išias že od 10. leta, ko je prebolel klopni meningitis. Težave so se nato le stopnjevale in so bile tako hude, da je bil ob koncu študija na Fakulteti za šport oproščen opravljanja praktičnega dela izpitov, leta 1974 pa tudi opravljanja vojaškega roka v takratni JLA. V tistem času ga je zdravnik specialist napotil na operacijo kot edino možnost, da se izogne invalidnosti pred tridesetim letom starosti. Operacijo je odklonil in začel iskati naravne načine zdravljenja. Na ta način je prišel do gospe Prežle v Lescah, ki mu je dajala smolne obloge, s katerimi se je učinkovito spopadal z bolečinami v hrbtenici.

Ko si je leta 1989 izpahnil prst na roki, črna in lepljiva obloga ge. Prežle ni bila primerna za zdravljenje in tako je napravil prvo Smrekovo mazilo. Pri samem izpahu si s svojim izumom sicer ni mogel pomagati, bilo pa je učinkovito za mnoge druge težave. Smrekovo mazilo se je tako v dveh letih, preko sosedov, prijateljev in znancev, ki so navdušeno pripovedovali o njegovi učinkovitosti, razširilo po vsej takratni Jugoslaviji. Leta 1990 je odprl obrt.

Kmalu po letu 1990, ko je začel izdelovati Smrekovit Klasik (smrekovo mazilo) je razvil lastno Smrekovit manipulativno terapijo, s katero je z veliko občutka in s pomočjo Smrekovit izdelkov imel že kmalu velike uspehe pri sanaciji športnih poškodb. Ljudje so nato množično hodili k njemu in mnogi so si s pomočjo njegovega posega in Smrekovit izdelkov praktično »čez noč« opomogli od težav, ki so jih prej že leta težile (išias, bolečine v križu, v vratnem delu hrbtenice, bolečine v rokah in nogah ter glavoboli kot posledica težav s hrbtenico itd.)  Leta 2011 je s terapijami prenehal oz. jih izvaja zgolj ljubiteljsko. Njegovo manipulativno terapijo uspešno nadaljujeta Roman Perko, bivši mladinski svetovni prvak v nordijski kombinaciji in sin Matic Konc.

Metoda je izključno mehanska in temelji na raztezanju, mehanski nastavitvi tistih gibljivih delov skeleta, ki s pritiskom na živec povzročajo težave vzdolž živca, ki je stisnjen. Navadno gre pri teh težavah za neznatne premike vretenc, ki nato  glede na lokacijo premikov povzročajo bolečine bodisi lokalno v hrbtenici, če pa vkleščeni živec oživčuje večje število mišic, pa pogosto tudi izven področja hrbtenice, kar se kaže kot bolečine v nogah, ki se širijo preko zadnjice v stegno in navzdol do prstov na nogah (išijas), bolečine v rokah, oslabljena moč rok, mravljinci v rokah ali nogah, glavoboli ipd. T.i. subluksacije (neznatni premiki sklepov) se lahko pojavijo tudi v drugih sklepih, najpogosteje v rami in prav tako lahko povzročajo težave vzdolž celotne okončine. Mehanska nastavitev takšnih premikov s Smrekovit manipulativno terapijo se je izkazala za izvrstno pomoč pri uporabi Smrekovit izdelkov.

Več o Smrekovit manipulativni metodi...

POGOSTA VPRAŠANJA

 

Kaj je išias?

Išias ni bolezen temveč simptom. Gre za bolečino, ki se širi preko zadnjice in kolka v mišice nog, ki jih oživčuje živec Nervus Ischiadicus. Korenina tega živca je vzdražena pri izhodu iz hrbtenjače zaradi pritiska medvretenčne ploščice na živec, najpogosteje med četrtim in petim ledvenim ali prvim in drugim križnim vretencem. Najpogostejši vzrok (90%) pritiska je herniirana medvretenčna ploščica. Bolečina se nato vzdolž živca širi kot elektrika po nogi navzdol do prstov na nogah in to bolečino imenujemo išias.

Kaj narediti ko nas zgrabi išias in kako si pomagati?

Težave z išiasom se je potrebno lotiti pri izvoru - v ledvenem delu hrbtenice. Enostavna vaja za samopomoč je počasen predklon na stolu v sedečem položaju ali na tleh v turškem sedu. Vsi gibi naj bodo počasni. Priporočamo, da Smrekovit 365 smrekovo kremo namažete na Smrekovit oblogo ter jo z namazano stranjo namestite na ledveni predel hrbtenice. Če je le mogoče, imejte oblogo nameščeno dan in noč in jo zjutraj in zvečer domažite. Bolečina v hrbtenici se običajno v začetku poveča ter začne popuščati četrti ali peti dan. Nogo mažite s Smrekovit 365 smrekovo kremo ali Smrekovit 365 smrekovo hladilno kremo na tistem mestu kjer boli, saj se bo bolečina selila po okončini navzdol, izzvenela pa šele v nekaj tednih. Ves čas, dokler traja bolečina v nogi, imejte na ledvenem delu hrbtenice oblogo, četudi vas hrbtenica ne bo več bolela.

Kako dolgo traja išias?

Išias je brez pomoči lahko dolgotrajna tegoba. Ob pravilni uporabi Smrekovit izdelkov se bolečina v hrbtenici običajno za nekaj dni poveča, nato pa se začne zmanjševati in izgine v roku 7 - 10 dni. Bolečina v nogi pa se seli po nogi navzdol do prstov na nogah še več tednov in šele nato izzveni.

Zakaj priporočate Smrekovit oblogo?

Najprej naj poudarimo, da Smrekovit oblogo odsvetujemo v kombinaciji s Smrekovit Ekstra izdelki. Uporabo Smrekovit obloge pa močno priporčamo pri uporabi izdelkov Smrekovit 365 smrekova krema in Smrekovit Klasik smrekovo mazilo. Cena Smrekovit obloge je namerno nizka, ker služi le kot pomoč Smrekovit izdelkom. Uporaba Smrekovit obloge močno poveča delovanje izdelkov, ker deluje kot rezervar za kremo ali mazilo, da se učinkovine iz smrekove smole lahko neprekinjeno absorbirajo v tkivo kolikor ga to lahko sprejme. Na mestih, kjer Smrekovit oblogo lahko brez težav pritrdite in ostane na mestu, priporočamo uporabo obloge vse čas in domazovanje enkrat dnevno (namažete oblogo). Na bolj gibljivih sklepih, kjer se obloga rada zgrbanči in premika, jo uporabite vsaj čez noč, čez dan pa se na tem delu večkrat namažite.

Zakaj odstvetujete uporabo ledu ali kakšnega drugega načina hlajenja?

Najprej se vprašajmo kaj led povzroči? S hlajenjem upočasnimo fiziološki proces, ki ga povzroči poškodba ali vnetje tkiva. Na mestu vnetja ali poškodbe se namreč prehodnost žilnih sten zveča z namenom, da telo omogoči vnetnim celicam (levkocitom in limfocitom) in vnetnim proteinom prehod na mesto vnetja. Namen tega procesa je spopad obrambnega mehanizma z vnetjem, da bi ga organizem sam odpravil. Vidna poslednica tega procesa je oteklina, ki je popolnoma normalen pojav, saj vsako celico in protein, ki preide na mesto vnetja obdaja plašč vode in, ker na mesto vnetja prodirajo vnetne beljakovine in celice z njimi prehaja tudi voda.

S hlajenjem povzročimo, da se prehodnost žilnih sten spet zmanjša, zato se tudi oteklina zmanjša, vendar pa se posledično tudi čas zdravljenja bistveno podaljša.

Smrekova smola povzroči prav nasprotno in vzpodbuja obrambni mehanizem organizma ter posledično bistveno zmanjša čas zdravljenja. Jasno je torej, da sta si hlajenje in uporaba izdelkov s smrekovo smolo nasprotujoča.

Več o tej temi si lahko preberete tudi v članku na našem blogu: Led vs. smola ali še osel naj ne gre niti enkrat na led

PRIPOROČAMO