top of page

VIDEO🎥: Matic Konc o smrekovi smoli 🌲 in začetkih podjetja Smrekovit | Pogovor na Ljubljana TV

Pogovor je potekal 14.12.2020 v živo preko Skypa na Ljubljana TV. Z Maticem Koncem sta se pogovarjala voditelja oddaje Maša Tiselj in Rok Škrlep. Med oddajo je včasih ponagajala internetna zveza, ker je bila mreža preobremenjena zaradi šolanja na daljavo treh otrok preko Zooma. 😊



Transkripcija pogovora:


Maša: Naš gost Matic Konc ima smolo, vendar mu ta prinaša srečo v življenju. Imeti smolo v življenju je težava, imeti smrekovo smolo pa je dobro, kajti zdravilne učinke smrekove smole smo poznali že pred več tisoč leti, Že grški antični zdravnik Hipokrat, oče znanstvene medicine, je pisal o njeni uporabi pri zdravljenju. Dobro so jo poznali tudi ameriški staroselci, ki so smrekovo smolo žvečili pri vnetju grla in drugih težavah v prebavilih in ustni votlini. Prav pri njih je Američan John B. Curtis dobil zamisel za izdelavo prvega žvečilnega gumija, namenjenega prodaji. Tudi pri nas so že od nekdaj smrekovo smolo uporabljali v ljudskem zdravilstvu za zdravljenje najrazličnejših tegob. O zdravljenju s smrekovo smolo pa se bomo pogovarjali z inženirjem laboratorijske biomedicine Maticem Koncem, direktorjem in lastnikom podjetja Smrekovit iz Ljubljane, ki skrbi tudi za nabiranje smole in delo v proizvodnji, tako da, Matic, lepo pozdravljeni v naši družbi.


Matic: Pozdravljeni.


Rok: Lep pozdrav. Maša je omenila, da se v podjetju Smrekovit ukvarjate tudi z nabiranjem smole. Mene zanima predvsem kako to nabiranje sploh izgleda. Se torej dejansko odpravite v gozd z lončki in začnete nabirati ali to poteka kako drugače?


Matic: Pri nas nabiramo smolo na način, da dreves ne poškodujemo, in sicer na mestih, kjer so smreke že poškodovane zaradi sečnje, padajočega kamenja in podobnih dejavnikov. Je pa proces smoljenja smrek zelo počasen, zato gremo na isto mesto, kjer smo smolo že nabrali ponovno šele po desetih letih.

Smolo nabiramo na način, da dreves ne poškodujemo, in sicer na mestih, kjer so smreke že poškodovane zaradi sečnje, padajočega kamenja in podobnih dejavnikov.

Rok: Koliko smole pa dobite od enega drevesa?


Matic: To je zelo različno. Pri nekaterih drevesih je mogoče nabrati več kilogramov smole, medtem ko na drugih le nekaj dekagramov. Gres sicer za suho smolo, ki je že dlje časa na drevesu in je zaradi tega količina zelo različna. Na večini smrek smole sploh ni.


Maša: Zakaj pa drevesa sploh proizvajajo smolo? Kaj je njena funkcija na samem drevesu?


Matic: Funkcija smole na drevesu je predvsem zdravljenje poškodovane skorje debla. Tam, kjer je deblo ranjeno, se rana zasmoli in drevo ščiti pred mikroorganizmi, kot so glive in bakterije in v končni fazi tudi pred insekti.


Rok: Matic, kot zanimivost sem želel omeniti, da je jantar, poldrag kamen, tudi iz okamenele smole iglavcev, kajne?


Matic: Jantar je fosilizirana smola iglavcev, nastane pa tako, da skozi tisočletja smola polimerizira in nastane kot kamen trda snov, ki jo imenujemo jantar in je v arheologiji pomemben predvsem, ker so se vanj velikokrat ujeli razni pradavni insekti, ki so sedaj predmet raziskovanja. Kar pa se meni zdi pri tem najbolj fascinantno pa je predvsem prezervativna sposobnost smole (deluje kot naravni konzervans), in sicer so v komarju, ki je bil v jantarju ujet 40 000 000 let znanstveniki pod mikroskopom še vedno lahko opazovali, ne samo celic, temveč tudi celične strukture, kot so npr. mitohondriji.

V komarju, ki je bil ujet v jantarju (fosilizirani smoli) 40 000 000 let so znanstveniki pod mikroskopom še vedno lahko opazovali celo celične strukture, kot so npr. mitohondriji.

Rok: Res, smola je izredno zanimiva snov. Zakaj pa se v praksi uporablja? Kakšen je njen namen in s kakšnim namenom vaši kupci uporabljajo vaše izdelke?


Matic: Sama smola, ne samo smrekova temveč tudi borova, saj sta po svoji sestavi zelo podobni, zdravi praktično vsa vnetja, ne glede na vzrok, pa naj bo to kot posledica mehanskih poškodb, toplote, mraza ali pa vdora mikrobov. Poleg tega pa deluje tudi protiglivično in protibakterijsko. Na kakšen način deluje na vnetja še ni pojasnjeno. Smolo namreč sestavlja več kot 80 organskih spojin in verjetno njen učinek izhaja iz sinergičnega učinka več spojin. Znanstveniki se s samim mehanizmom niso veliko ukvarjali, so se pa ukvarjali s samimi učinki, predvsem so raziskovali njen vpliv na rane (finski znansveniki), Na vnetja najverjetneje vpliva s stimulacijo lokalnega imunskega odziva, kar pa so v določeni meri dokazali ruski znanstveniki, ki so dokazali predvsem stimulacijo nevtrofilcev z vodotopno frakcijo smole. Zaradi same stimulacije imuskega odziva pa lahko pri 3-4% populacije pride tudi do neželenega učinka, ki je alergija na smrekovo smolo.

Smolo sestavlja več kot 80 organskih spojin in njen učinek najverjetneje izhaja iz sinergičnega učinka več teh spojin.

Kar se tiče uporabe naših izdelkov jih ljudje največ uporabljajo pri degenerativnih spremembah kot so bolečine v sklepih, hrbtenici, išias ali npr. trn v peti s čemer imajo ljudje že tako ali tako največ težav. Pri tem so rezultati zelo hitri, in sicer so pri pravilni uporabi konkretni rezultati že v 14 dneh, ne sicer sto odstotni temveč sedemdeset do osemdeset odstotni. Stvari kot je npr. išias zahtevajo malo več časa. .Pri teh težavah svetujemo naše kreme Smrekovit 365 in Smrekovit 365 Ekstra.

Pri zdravljenju ran je zelo učinkovit Smrekovit Klasik.

Za težave v želodcu in črevesju imamo Smrekovit kapsule, kjer so prav tako hitri rezultati. V nekaj dneh so simptomi občutno boljši (gastritis, rane na želodcu in podobno).

Na vnetja smola glede na ugotovitve ruskih znanstvenikov najverjetneje vpliva s stimulacijo lokalnega imunskega odziva,

Za vnetje grla, vnetje dlesni, afte v ustih pa je Smrekovit oralno pršilo, pri katerem pa so rezultati prav tako v enem do dveh dneh.

Moram reči, da mi takšna učinkovitost daje zagon pri delu, ker so praktično vse povratne informacije, ki jih dobivamo dobre. Zelo zelo redko dobimo kakšno negativno povratno informacijo.


Maša: Še ena zanimivost je, da je bil leta 1848 prvi žvečilni gumi prav tako iz smole. Kaj so morali smoli dodati, da so dobili žvečilni gumi?


Matic: Ja, to drži. Leta 1848 je ameriški poslovnež John B. Curtis prav od ameriških staroselcev dobil to idejo. Kot ste tudi že na začetku omenili so ameriški staroselci smolo pogosto žvečili in to je temu poslovnežu dalo idejo za nekaj komercialnega (Amerika je naravnana tako, da se mora vsaka stvar prodati 😊). Smolo je zmešal s čebeljim voskom, posul s sladkorjem in tako je nastal prvi žvečilni gumi. Tako kombinacijo je mogoče zelo lepo žvečiti.

Tudi sicer v naravi tudi sami lahko preizkusite, da je mogoče žvečiti tudi čisto smolo ampak je potrebno najti pravo smolo: ne pretrdo, ne premehko, temveč ravno prav mehko z motno strukturo. Sprva jo na konicah zob počasi prekladate po ustni votlini in ko reagira s slino, nastane zmes, ki jo je mogoče žvečiti kot žvečilni gumi.

John B. Curtis je šel korak dlje in naredil zadevo bolj uporabno z mešanjem s čebeljim voskom, kasneje pa je naredil več različic tako, da je dodal različne arome, baje pa da so za mehkobo dodajali celo petrolej.

Tudi sicer v naravi lahko sami preizkusite, da je mogoče žvečiti tudi čisto smolo ampak je potrebno najti pravo smolo: ne pretrdo, ne premehko, temveč ravno prav mehko z motno strukturo.

Rok: Matic, ste vi že kdaj poskusili žvečiti smolo? Jaz imam občutek, da bi se mi kar prilepila na zobe. Je to res, ali jo je dejansko kasneje lahko odstraniti iz zob?


Matic: Seveda sem že večkrat poskusil. Potrebno je začeti postopno: najprej na konicah zob in šele ko zreagira s slino jo lahko žvečimo. Če boste preveč optimistično ugriznili vanjo, se bo prilepila na zobe in jo boste težko spravili dol.


Maša: Se pravi previdno in s pravim načinom. Sicer pa ima vaše podjetje že lepo zgodovino. Že vaš oče se je začel ukvarjati z izdelki iz smrekove smole. Nam lahko poveste več o začetkih podjetja, kdo so bile prve stranke?


Matic: Vse se je začelo leta 1990, tako da ravno letos mineva 30 let odkar izdelujemo izdelke iz smole. Začelo se je s samimi težavami mojega očeta. Ker je imel že od mladosti težave s hrbtenico in išias. Oproščen je bil celo opravljanja vojaškega roka v JLA. Hodil se je zdravit h ge. Prežli iz Lesc na Gorenjskem, ki je delala črn, lepljiv pripravek iz smole, ki jo je namestila na ledveni del hrbtenice. Prej je kožo namenoma rahlo ranila. To mu je zelo pomagalo in na ta način je prišel v stik s smolo. Leta 1989 pa je dobil navdih in je tudi sam poskušal narediti bolj uporabniku prijazen izdelek iz smole in je tako istega leta na gorilniku pred garažo izdelal prvo smrekovo mazilo. Ko je soseda tožila za bolečinami v kolkih ji je dal to mazilo in tako se je sprožila verižna reakcija in se je sprva preko prijateljev in znancev, nato pa od ust do ust v enem letu mazilo razširilo po celotni Jugoslaviji in je leta 1990 odprl obrt in pustil službo profesorja športne vzgoje, ki jo je sicer opravljal. Tako se je vse skupaj začelo. Jaz sem v tem že praktično od otroštva, uradno pa sem podjetje prevzel pred desetimi leti.

Leta 1989 je moj oče Ivo Konc dobil navdih in je na gorilniku pred garažo izdelal prvo smrekovo mazilo

Maša: Pa ko ste že omenili, da je smola uporabna za zdravljenje težav s hrbtenico (tudi vaš oče je imel podobne težave), bojda ste razvili posebno manipulativno terapijo prav za zdravljenje težav s hrbtenico. Nam jo lahko predstavite?


Matic: Metodo je razvil moj oče. Od športa in od študija je poznal funkcionalno anatomijo, nato pa pod vplivom znanega izvajalca manipulativne terapije, Ahčina iz Domžal, razvil tudi svojo metodo. Gre za neagresivno manipulacijo hrbtenice, ki pa je pri težavah v hrbtenici in spremljajočih bolečinah vzdolž živcev (bolečine v zgornjih okončinah, išias...) zelo učinkovita. Znanje metode je oče predal meni in Romanu Perku (bivšemu mladinskemu svetovnemu prvaku v nordijski kombinaciji) vendar mislim, da metode trenutno zaradi epidemiološke slike nihče ne opravlja.


Rok: Kako smolo sploh obdelate in zapakirate? Videl sem, da je v vmesni fazi smola tudi v tekočem stanju.


Matic: Ja, smola je zelo nehvaležna snov za manipulacijo, ker je lepljiva. Razvili smo postopke, da na čimbolj enostaven način to izvedemo. Seveda, ko smolo naberemo, je pomešana z lubljem in drugimi nečistočami iz narave, ki jih tekom procesa proizvodnje prečistimo, seveda pa samih podrobnosti postopkov ne bi razkrival. 😊


Rok: Za konec, Matic, nam povejte, kje je mogoče vaše izdelke sploh dobiti, imate spletno stran na kateri je možno naročanje in kako je s tem v teh časih?


Matic: V teh časih poslujemo praktično normalno, ker večinoma prodajamo preko spleta, preko telefonskih naročil in v lekarnah in specializiranih trgovinah. Zalagamo praktično vse lekarne in specializirane trgovine preko Kemofarmacije in LL grosista. Tudi v teh časih je vse normalno založeno.


Maša: Hvala Matic za vas čas, da ste nas opremili z informacijami o smoli in izvedeli smo, da če se nas drži smola jo moramo zmanipulirati tako, da se nas drži v naš prid. 😊


Matic: Hvala lepa tudi vam za povabilo in da bi se vas smola držala. 😊

1,252 views0 comments
bottom of page