top of page

Ni je bolj učinkovite snovi, kot je smola iglavcev | intervju z Maticem Koncem v tedniku Domovina 🗞

Država naj se čim manj vtika v podjetja, da se lahko osredotočimo na delo.

in ne na politiko. - Oče je imel zelo hude težave s hrbtenico in je v Lescah našel

tradicionalno zdravilko. ki je izdelovala tradicionalne pripravke s smolo in jih na

poseben način dala na obolelo mesto. - Smola je delovala tudi proti Candidi Albicans pri kateri ima pri histeriji okrog nje v zadnjih letih sicer zelo rezervirano stališče. - Delali so tudi mikrobiološke študije in ugotovili, da smrekova smola deluje proti vsem bakterijam, na katerih so testirali njeno delovanje.


Tekst: Andreja Barat

Foto: osebni arhiv Matica Konca

Originalni intervju je bil objavljen v decembru 2022 v tedniku Domovina ter na spletnem portalu domovina.je:

Matic Konc v pisarni
Matic Konc (1983) je znan po nenvadnih podjetniških idejah, čeprav je po Izobrazbi profesor športne vzgofe in inženir laboratorijske biomedicine ter oče petih sinov. Svoje podjetje Smrekovit, ki se ukvarja s proizvodnjo izdelkov iz smrekove smole, je podedoval od očeta in uspešno razvijal naprej. Njegov oče Ivo Konc je leta 1989 izdelal prvo smrekovo mazilo v tem delu Evrope, leta 1990 pa odprl podjetje. Matic podjetje Vodi od leta 2010, v kratkem intervjuju nam je opisal svojo podjetniško pot, svoje videnje gospodarske situacije v Sloveniji in pa svoje izdelke, ki so mnogim olajšali zdravstvene težave.

G. Konc, kaj točno v vašem podjetju počnete in kako ste se lotili takšnega posla?

Delamo izdelke iz smrekove smole oziroma iz smole iglavcev od leta 1990. S podjetjem je začel moj oče. Takrat je zaradi lastnih težav iskal naravne rešitve, ker mu je ortoped ponudil samo dve možnosti: operacija ali invalidski voziček do

tridesetega leta. Imel je namreč zelo hude težave s hrbtenico. Tako je v Lescah našel tradicionalno zdravilko, ki je izdelovala tradicionalne pripravke s smolo in jih na poseben način dala na obolelo mesto. To si imel nameščeno kakšen mesec, gospa pa se je ravnala tudi po luni, pač tradicionalno zdravilstvo.

To mu je zelo pomagalo. Potem je imel leta 1989 izpah prsta, pri čemer si z zdravilnimi pripravki zdravilke iz Lesc ni mogel pomagati (ker so bili nepraktični za na roko) in tako je po navdihu naredil prvo smrekovo mazi1o. To je bilo naše prvo mazilo, ki je šlo na trg. Najprej ga je dal sosedi, ker so jo boleli kolki, pa še komu. Tako se je v enem letu razširilo po vsej tedanji Jugoslaviji. Pustil je službo profesorja športne vzgoje, odprl obrt in začel izdelovati smrekovo mazilo.

Jaz sem podjetje prevzel šele leta 2010. Takrat sem ga še razširil s pomočjo mojega kemijskega znanja in tudi povečal nabor naših izdelkov: kreme, prehranska dopolnila, kapsule, oralno pršilo. Ampak še vedno je specializacija smola, Vse delamo samo iz

smole, ki je res neverjetno učinkovita snov. Jaz osebno se še nisem srečal z bolj učinkovito snovjo.


Namenoma imamo nizke cene, da si vsak lahko privošči naše izdelke.

Nam malo podrobneje opišete delovanje smole...

Smola deluje proti vnetjem. Celoten mehanizem delovanja sicer ni poznan, nekaj raziskav pa je bilo: smola iglavcev aktivira lokalni imunski odziv, aktivira nevtrofilne granulocite. ki nato pospešeno izločajo citokine. To so kemijske snovi, ki privabljajo nove celice imunskega odziva in na ta način se pospeši samozdravljenje vnetja. To deluje za vse vrste vnetij; od vnetij zaradi udarcev, okužb z mikroorganizmi, degenerativnih sprememb, kot so npr. vnetja sklepov zaradi obrabe hrustanca, težav s hrbtenico pa do vnetij dlesni, pikov insektov ipd.

Druga lastnost smole, ki je dokaj dobro raziskana. pa je antimikroben učinek . To lastnost je raziskoval finski kirurg, ki je za to dobil idejo, ko je videl, da njihovo tradicionalno smrekovo mazilo, ki so ga delali s smolo in maslom, zelo uspešno zdravi rane. On je naredil empirično študijo s testno skupino: v prvi so zdravili rane s hidrogelom, v drugi pa s smrekovim mazilom. V drugi skupini so se pozdravile skoraj (92 %) vse rane, medtem ko se jih v prvi ni niti polovica. Delali so tudi mikrobiološke študije in ugotovili, da smrekova smola deluje proti vsem bakterijam, na katerih so

testirali njeno delovanje. Testirali so delovanje tako na Gram pozitivnih kot tudi Gram negativnih bakterijah, testirali so tudi delovanje proti MRSA in VRE, ki sia neobčutljivi bakteriji na mnoge antibiotike, povzročata pa bolnišnične okužbe. Raziskovali so tudi

protiglivično delovanje in ugotovili, da deluje tudi proti vsem dermatofitom. To je rod gliv, ki povzroča večino okužb nohtov in kože pri ljudeh. Smola je delovala tudi proti Candidi Albicans, pri kateri imam jaz pri histeriji okrog nje v zadnjih letih sicer zelo

rezervirano stališče. Opazovali so tudi, kako deluje na glivice pod elektronskim

mikroskopom, in ugotovili, da hife gliv razpadejo pod vplivom smole.


Smola deluje proti vnetjem, tako zaradi udarcev, okužb z mikroorganizmi, vnetjem sklepov zaradi obrabe hrustanca, težav s hrbtenico pa do vnetij dlesni, pikov insektov ipd.

Torej mazilo iz smole pomaga tudi proti glivicam na nohtih? S tem

Ima težave res veliko ljudi...

Noht se namaže in običajno priporočamo, da se prelepi z mikroporom - medicinskim trakom - da se ne obriše. Ko zraste nov noht, je ta zdrav, je pa treba vzeti v zakup, da nohti na nogah zelo počasi rastejo, l,5 mm na mesec zato to traja tudi eno 1eto, če je npr. okužen cel noht. Izdelek nima stranskih učinkov, je pa kar nekaj ljudi, 3-5 %, ki so alergični na smolo.


Če torej povzamem vse povedano, vi nimate samo posla, ampak tudi poslanstvo...

Ja, tako ga dojemam. Namenoma imamo nizke cene, da si vsak lahko privošči naše izdelke. Če si jih kdo ne more, mu jih tudi brezplačno damo. Ponavadi, če nismo prepričani, prosimo za kako potrdilo, recimo prvo stran odločbe CSD, da ne prihaja do zlorab. Včasih, če je to kaka starejša gospa, ki se nam potoži, da ima zelo nizko pokojnino, pa ji verjamemo na besedo.
Kje prodajate svoje Izdelke?

Večinoma po lekarnah, specializiranih trgovinah in preko spleta, a imamo tudi fizično trgovino. ki se nahaja na sedežu podjetja, na Podmolniški cesti 14, Ljubljana-Sostro. Imamo pa tudi Smrekomat, ki se nahaja v bližini podjetja.

Naši izdelki pa so naprodaj tudi v lekarnah in specializiranih trgovinah.


Kako vidite podjetniško okolje v naši državi?

Jaz imam majhno podjetje in večinoma ne čutim velikih razlik, ko se kaj v državi spremeni in se niti ne ukvarjam z njimi. Se mi pa zdi na splošno problematično negativno vzdušje do podjetnikov, ki ustvarjamo v Sloveniji, sploh s strani nekaterih strank. To retoriko bi bilo po mojem res treba umiriti. Predvsem to, drugače nimam velikih težav s tem. Strinjam se s pregovorom: »Dajte cesarju, kar je cesarjevega ... « To temo dojemam na t.ak način in se s tem ne želim preveč obremenjevati.

Zaposlen sem sam, imamo pa zunanje sodelavce znotraj širše družine. Na srečo imava oba s sestro veliko družino, tako da si pomagamo znotraj sorodstva.


Kaj bi vi kot podjetnik še želeli od države?

Tako kot večina večjih podjetnikov se zeto strinjam s tistimi. ki pravijo, da se naj država čim manj vtika v podjetja, da se lahko osredotočimo/jo na delo in ne na politiko. Najbolj me moti to, da porabiš en delovnik v mesecu samo za neko brezvezno birokracijo. Želim si neko ugodno davčno okolje, to se mi zdi

bistveno, in pa da se ne dela takšnih neumnosti kot sedaj, da se ljudem odvzame

ugodnosti - da so davki na plače nižji - ki jih je država že uzakonila. Želim si

tudi to, da v Sloveniji ne bi bili zadovoljni z nekim slabim povprečjem, ampak da

bi stremeli k odličnosti.

1,621 views0 comments

Comments