top of page

Kandida 👅 | Dejstva proti mitom

Updated: May 26

Ker sem pri svojem delu veliko v stiku z ljudmi z različnimi težavami, se pogosto srečam s prepričanjem, da mnoge od teh težav povzroča po telesu razširjena Kandida. Prisotnost kvasovke potrdijo s testom s slino, ki ga bom podrobno opisal kasneje. Ker postanem sumničav, kadar se toliko različnih težav pripisuje enemu samemu vzroku, sem se v tematiko poglobil in ugotovil, da mnogo trditev v zvezi s tem, kakšne težave naj bi Kandida povzročala, zaenkrat ni mogoče podkrepiti s konkretnimi znanstvenimi dognanji.


tekst: Matic Konc


Kandida

Candida (Kandida) je rod gliv iz skupine kvasovk, ki zajema okrog 200 različnih vrst, od katerih jih 8 vrst najpogosteje povzroča okužbe pri človeku. Daleč najbolj poznana vrsta iz rodu je Candida Albicans. V tem članku jo bom poimenoval preprosto in poslovenjeno, kot je med ljudmi najbolj poznana: Kandida.

"Koncept kronične sistemske kandidijaze temelji na domnevah in ne na dokazih."

Kandida se v telesu lahko dejansko preveč razmnoži in povzroča težave


Čeprav je Kandida del normalne črevesne, pogosto pa tudi sluznične in kožne flore, njeno prekomerno razmnoževanje v normalnih razmerah omejuje populacija drugih mikroorganizmov, ki tam prebivajo, predvsem bakterij. Kandida narmreč v črevesni flori tekmuje in sodeluje s preko 300 vrstami ba