top of page

Kandida 👅 | Dejstva proti mitom

Updated: May 26, 2023

Ker sem pri svojem delu veliko v stiku z ljudmi z različnimi težavami, se pogosto srečam s prepričanjem, da mnoge od teh težav povzroča po telesu razširjena Kandida. Prisotnost kvasovke potrdijo s testom s slino, ki ga bom podrobno opisal kasneje. Ker postanem sumničav, kadar se toliko različnih težav pripisuje enemu samemu vzroku, sem se v tematiko poglobil in ugotovil, da mnogo trditev v zvezi s tem, kakšne težave naj bi Kandida povzročala, zaenkrat ni mogoče podkrepiti s konkretnimi znanstvenimi dognanji.


tekst: Matic Konc


Kandida

Candida (Kandida) je rod gliv iz skupine kvasovk, ki zajema okrog 200 različnih vrst, od katerih jih 8 vrst najpogosteje povzroča okužbe pri človeku. Daleč najbolj poznana vrsta iz rodu je Candida Albicans. V tem članku jo bom poimenoval preprosto in poslovenjeno, kot je med ljudmi najbolj poznana: Kandida.

"Koncept kronične sistemske kandidijaze temelji na domnevah in ne na dokazih."

Kandida se v telesu lahko dejansko preveč razmnoži in povzroča težave


Čeprav je Kandida del normalne črevesne, pogosto pa tudi sluznične in kožne flore, njeno prekomerno razmnoževanje v normalnih razmerah omejuje populacija drugih mikroorganizmov, ki tam prebivajo, predvsem bakterij. Kandida narmreč v črevesni flori tekmuje in sodeluje s preko 300 vrstami bakterij. Njeno prekomerno razmnoževanje lahko sproži na primer terapija z antibiotiki, saj ti uničijo bakterije, na glive pa seveda nimajo vpliva: v raziskavi na miših (2013) so na primer ugotovili, da je v črevesju običajno trikrat več bakterij kot gliv, vendar pa se Kandida ob terapiji z antibiotiki tudi do 40 kratno razmnoži, nato pa se v osmih tednih razmerje spontano popravi na normalno.


Vaginalna in penilna kandidiaza

Najpogostejša okužba, ki jo povzroča Kandida je vnetje nožnice

je dokaj pogosta težava s katero se srečujemo in jo povzroča Kandida. Približno 75% žensk vsaj enkrat v življenju pesti glivično vnetje v nožnici (vaginalna kandidiaza), ki ga povzroča Kandida, 40-50% pa večkrat v življenju. Rizični dejavniki, da se razraste Kandida v nožnici, so:

  • Sladkorna bolezen

  • Antibiotična terapija

  • Oralni kontraceptivi

  • Nosečnost

  • Hormonska terapija

Kljub visoki obolevnosti pa Kandida v nožnici ne povzroča resnejših težav od neprijetnega srbenja. Pri spolnem odnosu se velikokrat prenese tudi na partnerja in povzroča glivično obolenje penisa (penilna kandidiaza).


Oralna kandidiaza

Kandida je v ustni votlini prisotna pri do 75% posameznikov in pri zdravih ljudeh ne povzroča težav. Pri ljudeh z oslabljenim ali še nerazvitim imunskim sistemom pa lahko povzroči tudi glivično vnetje ustne sluznice oz. oralno kandidiazo (pojavi se pri 6% novorojenčkih, mlajših od enega meseca, 20% bolnikih z virusom HIV in pri enakem odstotku bolnikov, ki prejemajo kemoterapijo). Rizični dejavniki so:

  • okužba z virusom HIV

  • kemoterapija

  • Nošenje zobne proteze

  • Zelo visoka starost


Invazivna kandidiaza

Če Kandida prodre v krvni obtok, to imenujemo invazivna kandidiaza ali kandidna sepsa. Gre za zelo redko stanje, ki pa je izredno resno, s smrtnostjo nad 60%. Pojavi se največ pri 14 ljudeh na 100.000 prebivalcev, in sicer pri zelo bolnih posameznikih z izredno oslabljenim imunskim sistemom. Dve tretjine te vrste infekcije se namreč zgodi pri hospitaliziranih bolnikih. Kandida je v Evropi na šestem do desetem mestu povzročiteljev sepse pri hospitaliziranih bolnikih, v ZDA pa na četrtem.


Obstajajo tudi zdravstvene težave, pri katerih bi lahko igrala vlogo tudi Kandida. Nekateri avtorji povezujejo porušeno ravnovesje naravne črevesne flore z nekaterimi boleznimi kot so Chronova bolezen ali bolezen presadka proti gostitelju. Pri tem velja omeniti, da gre v teh raziskavah le za povezavo in ne dokaz, da ti dve bolezni dejansko povzroča Kandida.


Nekatere stvari v zvezi s teorijo, da se je v telesu razrasla kandida, preprosto nimajo nobenega smisla.


Sistemska kandidiaza ali razrast kandide

Prvi, ki je trdil, da je kandida odgovorna za celo vrsto simptomov je bil William G. Crook, ki je svojo teorijo objavil v knjigi leta 1986. Bolezen je poimenoval sistemska kandidiaza ali preobčutljivost na kandido, pripisal pa ji je naslednje simptome:

  • Omedlevica

  • porast telesne teže,

  • zaprtje,

  • omotica,

  • bolečine v mišicah in sklepih,

  • astma,

  • luskavica,

  • spolna disfunkcija,

  • napihnjenost,

  • razdražljivost,

  • driska,

  • nihanje razpoloženja,

  • depresija,

  • anksioznost,

  • težave s koncentracijo,

  • težave z dihali in ušesi,

  • menstrualne težave,

  • neplodnost,

  • vnetja sečil,

  • vnetje prostate in

  • splošno slabo počutje,

Ameriška akademija za alergije, astme in imunologijo je knjigo ostro kritiziral in sicer je avtorju očitala, da:

  • koncept kronične sistemske kandidijaze, ki ga definira v knjigi, temelji na domnevah in ne na dokazih.

  • da bi simptome, za katere avtor trdi, da jih povzroča Kandida, lahko našli praktično pri vsaki osebi, ki se ne počuti dobro ter, da so ti simptomi zelo univerzalni

  • Ker je avtor svetoval uporabo protiglivičnih zdravil, je Akademija opozorila, da bi uporaba takih zdravil lahko povzročila razrast drugih mikroorganizmov, s katerimi Kandida v naravni flori tekmuje in s tem povzročila porušenje flore.


Crook je na obtožbe odgovoril, da svojih trditev ni dokazoval, ker je pač zdravnik in ne raziskovalec.

"Biti odprto misleč pomeni biti tudi previden. Prezirati dokaze in trditi, da je vse jasno kjer ni, je nevarno in nepravično do milijonov ljudi, ki iščejo odgovore za svoje težave."

Kandida in glivice na nohtih

Nekateri trdijo, da so znaki, da se je telesu razrasla Kandida, glivice na nohtih in koži ter atletsko stopalo. Dejansko pa večino glivičnih okužb nohtov in kože povzročajo dermatofiti, popolnoma druga skupina gliv kot kandida. Glivice na nohtih, ki jih povzročajo glive iz rodu Kandida, predstavljajo 29% okužb nohtov, od tega jih večinoma povzročajo druge vrste Kandide, in sicer Candida Parapsilosis (42%) in Candida Guiliermondii (20%), Candida Albicans le v 14%, torej skupno okrog 4% vseh glivičnih okužb nohtov.

Kandida in dokazovanje s pljuvanjem

Kandida in test s slino

Zagovorniki teorije o tem, da je Kandida glavni vzrok za večino prej naštetih simptomov, kot metodo za detekcijo, da je Kandida res prekomerno razmnožena, svetujejo t.i. “test s slino”. Test izgleda tako, da zjutraj na tešče pljunete v kozarec vode in čakate 10 do 20 minut. Če vidite “nitke”, ki se raztezajo iz pljunka ali pa če je slina motna, potem to pomeni, da vas je napadla Kandida.



Absurdnost testa s slino

Za vsako analizno metodo, pa naj bo še tako preprosta kot test s slino, sta poleg drugih kriterijev za preverjanje veljavnosti metode, nepogrešljiva predvsem naslednja dva;

  • Ponovljivost in

  • Specifičnost

Medtem, ko so kriteriji, kot so natančnost, občutljivost in meja detekcije, lahko zelo ohlapni glede na namembnost posamezne metode, pa sta ponovljivost in specifičnost bistvenega pomena. Če metoda ne izpolnjuje teh dveh kriterijev je neveljavna. Poglejmo, kako se test s slino,ki naj bi dokazoval, da nas napada Kandida odreže pri teh kriterijih:


Ponovljivost

Ponovljivost metode je sposobnost metode, da na istem vzorcu in pod enakimi pogoji, dobimo vsakič podobne rezultate. V biomedicinskih laboratorijih se ponovljivost vsake metode preverja na dnevni ravni s kontrolnimi vzorci, z natančno določeno in vnaprej znano koncentracijo merjene snovi. Vzemimo za primer toplomer. Ko imate vročino, si želite, da vam toplomer pokaže tisto telesno temperaturo, ki jo dejansko imate. Če boste naredili serijo meritev telesne temperature v razmaku nekaj minut in vam bo toplomer pokazal sprva 41°C, nato 35°C in potem 38°C si s to metodo merjenja telesne temperature ne boste mogli dosti pomagati, toplomer pa bo končal v zabojniku za odpadke. Seveda so manjša odstopanja vedno dopustna, ker so merilne napake neizogibne. Z meritvami 37,1°C, 37,0°C in 37,2°C na primer bi bili čisto zadovoljni. Prav tako ne boste veseli, če vam bo tehtnica v kopalnici zjutraj pokazala 50 kg, opoldne 80 kg, zvečer pa 100 kg. Tudi tehtnica se bo v tem primeru pridružila toplomeru v zabojniku.

In kakšno zvezo ima to s testom s slino, s katerim dokazujemo, da je Kandida preplavila naše telo, me boste vprašali. Rezultat testa s slino je vsako jutro drugačen. En dan bo pljunek moten in raztezal nitke, naslednji dan pa bo pljunek pol ure kompaktno plaval na vrhu kozarca. Mar to pomeni, da je v naši ustni votlini danes Kandida, jutri pa je ne bo več?


Specifičnost

Analitična specifičnost je sposobnost metode, da odkrije le ciljno merjeno snov. V primeru testa s slino bi bila to le Kandida. Zagovorniki tega testa trdijo, da je v vaši jutranji slini prisotna Kandida. Zelo verjetno je, da to drži, saj je Kandida prisotna v ustni votlini pri do 75% posameznikih, vendar pri zdravih osebah ne povzroča nobenih težav. V naših ustih pa je prisotnih tudi cela vrsta drugih stvari: več kot 300 vrst bakterij, v izločeni slini je lahko prisotnih več ali manj polisaharidov mucinov, med zobmi so ostanki hrane in nešteto drugih dejavnikov, ki lahko vplivajo na viskoznost vašega pljunka. Trditev, da pljunek tvori nitke in je moten, ker je v njem prisotna Kandida je torej popolnoma enako trditvi tistega lovca iz šale, ki je prepričano trdil, da ga je v gozdu napadel ogromen medved, ko je v grmovju slišal šumenje.

Kar želim poudariti je to, da se v ustih ogromno dogaja in to dogajanje ni odvisno od tega, ali je tam Kandida ali ne. V slini je več mucinov, če ste prehlajeni ali če jeste mlečno in drugo hrano, ki spodbuja sintezo mucinov. Na viskoznost sline vpliva tudi izpostavljenost alergenom in tudi to, koliko in kdaj ste pili.

Test s slino je torej popolnoma nespecifičen test viskoznosti sline.


Zaključek

Teorije o sistemski kandidiazi torej zaenkrat ne podpirajo nobeni dokazi. Naravna flora ima pri našem zdravju veliko vlogo. To je splošno znano in o tem se strinjajo vsi strokovnjaki. Še zelo veliko se moramo torej naučiti o vplivu naravne flore, vključno z glivami, na naše zdravje. Mnogo raziskav poteka na tem področju in marsikaj se lahko v teh raziskavah pokaže, česar še ne vemo Vendar pa biti odprto misleč pomeni biti tudi previden. Prezirati dokaze in trditi, da je vse jasno kjer ni, je nevarno in nepravično do milijonov ljudi, ki iščejo odgovore za svoje težave.


Ko nas torej vprašate, če so Smrekovit kapsule primerne za Kandido. Kapsule so zelo učinkovite pri mnogih težavah v prebavilih neodvisno od vzroka. Nekateri večino teh težav res pripisujejo razrastu Kandide. Če pa je takšno sklepanje upravičeno ali le domneva brez dokazov pa presodite sami na podlagi pričujočega članka.


Pogosta vprašanja in odgovori

Ali smrekova smola deluje na glivo Candida Albicans?

Posredno. Študija (Haapakorva et al, 2017) potrjuje, da emulzije z ekstrakti smole delujejo tudi neposredno na Kandido (takšna emulzija je na primer naša krema Smrekovit 365 ), po drugi strani pa študija (Rautio, 2011) potrjuje zelo močno protiglivično delovanje smrekove smole proti vsem testiranim dermatofitom, vendar pa neposrednega inhibitornega delovanja na Candido albicans niso mogli dokazati. Ker pa smola deluje na lokalni imunski odziv preko aktivacije nevtrofilcev (Simbirtsev, 2002), pa sam imunski sistem močneje odreagira na okužbo.


Je sistemska okužba s Kandido pogosta?

Ne. Sistemska kandidiaza je izredno resna okužba, ki se pojavi ko se kandida prekomerno razraste in prodre v krvni obtok ter se širi po telesu z vitalnimi organi, kot so srce, pljuča, jetra, ledvice in možgani.

Gre za zelo redko in zelo resno stanje, ponavadi zahteva zdravljenje na intenzivnem oddelku. Ponavadi se pojavi pri ljudeh, ki imajo oslabljen imunski sistem zaradi bolezni, kot je HIV/AIDS, kemoterapija, presaditev organov, diabetes, poškodbe ali kirurški posegi, uporaba katetrov, nekatera zdravila, kot so kortikosteroidi, in drugi dejavniki.


Kakšne vrste okužb s Kandido so najpogostejše?

Najpogostejše okužbe s Candido albicans so blage in lahko nastanejo po terapijah z antibiotiki, ki porušijo naravno ravnovesje črevesne flore. To so okužbe sluznice ustne votline (najpogosteje kot bele obloge na jeziku, dlesnih ali nebu) in okužbe nožnice ali glave penisa (srbeč pekoč občutek ter bel ali sirast izcedek). Bistveno redkejše so okužbe nohtov (večino tovrstni okužb povzročijo glive iz rodu dermatofitov). Kandida je v večini primerov nadležna in ne resna grožnja človeškemu organizmu.


Uporabljena literatura:

  • François L. Mayer. Candida albicans pathogenicity mechanisms.Department of Microbial Pathogenicity Mechanisms; Hans-Knoell-Institute. 2013

  • Arno Sipponen. Coniferous resin salve, ancient and effective treatment for chronic wounds - laboratory and clinical studies. Medical Faculty of the University of Helsinki. 2013

  • Cdc.gov. Oral Candidiasis Statistics. 2014.

  • Serena Dollive et al. Fungi of the Murine Gut: Episodic Variation and Proliferation during Antibiotic Treatment. 2013.

  • M. A. Pfaller. Epidemiology of Invasive Candidiasis: a Persistent Public Health Problem. University of Iowa College of Medicine. 2007.

  • Pranab K. Mukherjee et al. Mycobiota in gastrointestinal diseases. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology volume12. 2015.

  • Howard F. Jenkinson. Interactions between Candida Species and Bacteria in Mixed Infections. University of Glasgow, 2002.

  • Rautio et al. In vitro fungistatic effects of natural coniferous resin from Norway spruce (Picea abies). 2011

  • Haapakorva et al. Novel aqueous oil-in-water emulsions containing extracts of natural coniferous resins are strongly antimicrobial against enterobacteria, staphylococci and yeasts, as well as on bacterial biofilms. 2017


5,607 views0 comments
bottom of page