BREZPLAČNA DOSTAVA NAD 50€

Naši koraki k trajnosti in ohranjanju planeta 🌎

Updated: Jun 17

Že od leta 1990 se trudimo delovati v harmoniji z naravo, ki nam daje tako dragocen dar, kot je smola. Mahatma Gandhi je nekoč dejal, da v kolikor želimo spremeniti svet, moramo začeti pri sebi. Zavedamo se, da so naši koraki k ohranjanju planeta majhni, a če bi slehernik upošteval to Gandhijevo načelo, bi bil naš planet v precej boljši kondiciji, kot je trenutno. Ta članek bo kot dnevnik, v katerega bomo zapisovali naše korake k trajnosti. Tako tiste, ki smo jih že naredili kot tudi tiste, ki jih še bomo.


1990

Ivo Konc v Naklem izdela prvo smrekovo mazilo iz izključno naravnih sestavin


1995

prvo smrekovo mazilo je bilo izdelano iz maščob rastlinskega pa tudi živalskega izvora. Tega leta maščobe živalskega izvora nadomestimo z maščobami rastlinskega izvora.


2010

Leta 2010 razvijemo Smrekovit Ekstra hladilno mazilo, Pri razvoju tega prav tako uporabimo izključno naravne sestavine.


2015

Ob selitvi proizvodnje iz Nakla v Ljubljano, postopke prilagodimo tako, da gre večina odpadkov od proizvodnje v biološke odpadke, razen embalaže surovin, ki gre v koše za embalažo. Mešanih odpadkov ne proizvedemo praktično nič.

Pakiranje paketov za naročila po telefonu in preko interneta prav tako izvajamo trajnostno naravnano, saj pakiramo v škatle iz kartona, polnilo pa je iz recikliranega papirja. Ste kdaj od nas dobili paket napolnjen z mehurčkasto folijo ali drugimi umetnimi materijali? Seveda, ker tudi netrajnostna polnila, ki jih dobimo v embalaži naših dobaviteljev na ta način ponovno uporabimo in s tem prispevamo vsaj k njihovi amortizaciji, če bodo že tako ali tako končala v zabojniku za embalažo in (upamo) nekoč v procesu reciklaže.


2017

iz leta v leto se je več govorilo o problematiki palmove masti kot okoljskega problema. S konvencionalno proizvodnjo te sicer zelo zdrave maščobe namreč prihaja do krčenja deževnega pragozda zaradi nasadov palm. Že več let smo iskali dobavitelja ekološke palmove masti, tega leta pa smo ga našli in konvencionalno pridelano palmovo mast v naših mazilih nadomestili z BIO palmovo mastjo iz majhnih ekoloških kmetij.

Istega leta po več letih razvoja začnemo proizvajati tudi nove izdelke: smrekovi kremi Smrekovit 365 in Smrekovit 365 Ekstra, Smrekovit oralni pršili in Smrekovit kapsule. Že pri samem razvoju teh izdelkov smo se trudili, da bi bile vse sestavine naravne in trajnostno pridobljene in to nam je tudi uspelo.


2019

za Smrekovit izdelke pridobimo tudi BIO in VEGAN certifikat pri Inštitutu za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor, in sicer BIO (naravna kozmetika z BIO sestavinami) za Smrekovit mazila in kreme ter VEGAN za Smrekovit kreme, oralni pršili in kapsule.

Istega leta nadomestimo tudi konvencionalno pridelano sončninčno olje v naših izdelkih z BIO sončničnim oljem iz ekološke pridelave.

Tega leta nadomestimo tudi sestavino ovojnice kapsul iz goveje želatine v rastlnsko

hipromelozo, kar tudi Smrekovit kapsulam omogoči pridobitev certifikata VEGAN.



2020

Smrekovit oblogo namesto v PVC vrečko z zadrgo začnemo pakirati v papirnato škatlico (ledvičko)

Tega leta začnemo pri vsej papirnati embalaži (škatlice za tube, navodila za uporabo, brošure itd.) postopno prehajati na tisk na ekološki, recikliran papir.

0 views

"To je čudežno mazilo," pravijo. Jaz pa pravim, da smo mi vsi velik čudež , "Ti si mi pomagal," govorijo. Jaz nisem nikomur pomagal. Vsak se je sam pozdravil. Jaz nisem naredil drugega, kot pobral tisto kar že je, prečistil in vlil v lončke. 

IVO KONC

(iznajditelj smrekovega mazila in ustanovitelj podjetja v intervjuju leta 1996)

SMREKOVIT, MATIC KONC S.P.

PODMOLNIŠKA CESTA 14

1261 LJUBLJANA-DOBRUNJE

SLOVENIJA

Odprto vsak delovnik od 9. - 18. ure (pred obiskom preverite prisotnost)

Smo specializirano podjetje za razvoj, proizvodnjo in spremljanje učinkov zdravilnih izdelkov iz smrekove smole.

  • Facebook
  • YouTube
  • Google zemljevidi

Avtor spletne strani in besedil: Matic Konc

pravice pridržane © 2019, Smrekovit, Matic Konc s.p.

objavljeno:  26.4.2019, posodobljeno: 4.8.2019

PREBERITE NA BLOGU...