top of page

Čudežna smrekova smola 🌲 | članek iz revije Pomagaj si sam | revija Zarja Jana

Updated: Dec 23, 2020

»S smrekovo smolo sem si ozdravil mrzle noge, kalcinacijo v rami, bolečine v kolenu, kolku, hrbtenici, cmok v grlu, ki me je mučil vrsto let. Uporabljam jo za vse mogoče težave, kot so zobobol, vnetja, rane, glavobol, bolečine v vratu, skratka, ni težav, pri katerih je ne bi uporabljal.« To je le eden od številnih zapisov zadovoljnih uporabnikov izdelkov iz smrekove smole. Ker me je ravno takrat, ko sem se dogovarjala za intervju, mučilo hudo vnetje dlesni, že pol leta me je zaradi napačnega giba bolela tudi rama, sem se odločila, da na lastni koži preverim, kako na telo učinkuje smrekova smola.


Tekst: Biba Jamnik Vidic

foto: Mateja Jordovič Potočnik

Originalni članek je bil objavljen januarja 2020 v reviji Pomagaj si sam (Zarja Jana)


Ivo in Matic Konc, oče in sin, ki jima je smrekova smola spremenila življenje.
Ivo in Matic Konc, oče in sin, ki jima je smrekova smola spremenila življenje.

Dobili smo se v Ljubljani, kjer Matic Konc zadnjih nekaj let uspešno nadaljuje delo svojega očeta. Pri pogovoru se nama je pridružil tudi oče, 72-letni Ivo Konc iz Naklega pri Kranju, nekdanji profesor športne vzgoje in trener skakalcev, ki je pred tridesetimi leti naredil prvo mazilo iz smrekove smole, znano pod imenom Končeva mast.

Preden smo se začeli pogovarjati, se je posvetil mojim težavam. Naravnal mi je vratna vretenca in v prvotno lego vrnil levo ramo. Najprej mi je močno zaropotalo v vratu, ko pa mi je naravnal ramo, sem za kratek čas od bolečine videla tudi nekaj zvezd. Potem pa … Roka je postala spet gibljiva, začelo me je boleti na točno določeni točki. »V vašem primeru je šlo za tako minimalen izpad rame iz sklepa, da ga zdravniki tudi z najboljšimi aparaturami ne bi zaznali. Dokler ne bo v redu, se dvakrat na dan mažite s kremo Smrekovit 365. Za vnete dlesni pa uporabite oralno pršilo Smrekovit.«

Manj kot mesec dni pozneje je moja rama skoraj kot nova. Občasno me še malce boli, tudi gibljivost še ni stoodstotna, vendar je vsak dan bolje. Na vnete dlesni sem pa medtem že pozabila. Pozdravila sem jih namreč v nekaj dneh. Prav tako nadležno zgago, ki jo je povzročilo praznično prenajedanje.


72-letnemu Ivu Koncu, nekdanjemu profesorju športne vzgoje in trenerju skakalcev, so zdravniki napovedali, da bo pri tridesetih zaradi okvar na hrbtenici pristal na invalidskem vozičku.
72-letnemu Ivu Koncu, nekdanjemu profesorju športne vzgoje in trenerju skakalcev, so zdravniki napovedali, da bo pri tridesetih zaradi okvar na hrbtenici pristal na invalidskem vozičku.


Smola se ga drži od rojstva naprej

Iva se smola, na srečo v pozitivnem smislu, drži že od rojstva. »Ko sem bil dojenček, sem imel ture po vsem telesu. Pozdravili so mi jih z ihtiolom, smolo iz ruskih skrilavcev. Ko sem si pri devetih letih poškodoval nogo v predelu golenice, je bilo tako hudo, da mi je začela gniti kost. Nič ni pomagalo, dokler me niso odpeljali k znamenitemu kranjskemu zdravniku dr. Božidarju Fajdigi. Rano mi je pozdravil v mesecu dni s svojo rumeno žavbo, narejeno iz smrekove smole. « Zaradi meningitisa, ki ga je prebolel kot desetletni fantič, je pri dvajsetih imel hude težave s hrbtenico. »Pri 25 sem vlekel peto za sabo. Ortoped mi je rekel, naj se odločim za operacijo ali pa bom pri 30 pristal na invalidskem vozičku.« Zaprl je vrata ordinacije in začel iskati rešitev. Nazadnje ga je ozdravila znana zeliščarica Prežla iz Lesc, ki je znala ob pravi luni zdraviti kožo in oboleli predel namazala s črno smolnato žavbo.

Usodno leto 1989

Za družino Konc je bilo 1989 leto hude žalosti. V prometni nesreči so izgubili otroka. V najhujši žalosti in bolečini je Ivo nekega dne zaslišal glas: »Pojdi v gmajno in naredi tako in tako.« Šel je do smrek, nabral smolo, jo skuhal in iz nje naredil mazilo. Najprej ga je ponudil sosedi, ki so jo tako močno bolela kolena, da včasih po ves teden ni mogla stopiti na noge. Ko mu je povedala, da spet lahko normalno hodi, je svojo pasto odnesel še kolegom v službo, ponudil jo je tudi mladim smučarskim skakalcem, ki jih je treniral pri kranjskem Triglavu in v Tržiču. »Fantje so se mi najprej smejali. Ko pa so se na lastne oči prepričali, da učinkuje, so me začeli sami prositi zanjo. Marsikateremu športniku sem pomagal, da se je vrnil na tekmovalno pot, tudi olimpijskim zmagovalcem in svetovnim prvakom. Med njimi so kolesar Andrej Hauptman, veslača Iztok Čop in Sadik Mujkič, telovadec Mitja Petkovšek, atletinja Jolanda Čeplak in Britta Bilač, pa skakalci Petek, Prevc, Kranjc, Peterka.«

Ivo Konc je že kmalu po letu 1990, ko je začel izdelovati smrekovo mazilo Smrekovit klasik, razvil tudi lastno Smrekovit manipulativno, bioraztezno terapijo za zdravljenje hrbtenice in nekaterih drugih težav. »Kot profesor športne vzgoje sem poznal funkcionalno anatomijo, v svojem 20-letnem trenerskem delu s smučarskimi skakalci sem dobil izkušnje tudi s športnimi poškodbami. Veliko pa me je naučil Gregor Ahčin iz Domžal, mojster manipulacije, ki je svoje znanje menda dobil pri Indijancih.« Gre za mehansko metodo, ki temelji na raztezanju in mehanski nastavitvi tistih gibljivih delov skeleta, ki s pritiskom na živec povzročajo težave vzdolž živca, ki je stisnjen. Ivo Konc je leta 2011 s terapijami prenehal in jih izvaja le še ljubiteljsko. Njegovo manipulativno terapijo nadaljujeta Roman Perko, bivši mladinski svetovni prvak v nordijski kombinaciji, in sin Matic Konc.

Za gibljivo hrbtenico, pove Konc, največ lahko naredimo z razteznimi vajami, hojo in pravilno držo. »Kar pa se telovadbe tiče, je po mojem mnenju precenjena.«
Za gibljivo hrbtenico, pove Konc, največ lahko naredimo z razteznimi vajami, hojo in pravilno držo. »Kar pa se telovadbe tiče, je po mojem mnenju precenjena.«

Povedal je, da danes mladi športniki ne zaidejo več k njemu po pomoč. »Zdaj so drugi časi. Športniki so bolj naklonjeni ljudem v belih haljah in dragim aparaturam.« Navadni ljudje pa ga še vedno zelo cenijo. »Ko sem pred 30 leti naredil mazilo, si tudi v sanjah nisem predstavljal, da bom s svojo žavbo skoraj čez noč zanetil pravi požar. Ljudje so v Naklo prihajali od vsepovsod. Iz vseh republik nekdanje Jugoslavije, celo iz tujine.« Leto po tem, ko je napolnil prve posodice, je 1991. odprl popoldansko obrt, že naslednje leto je od prodaje svojega mazila že lahko živel. Najprej ga je prodajal po pošti, kmalu so ga začele naročati tudi lekarne in specializirane prodajalne po vsej Sloveniji. Tako je še danes. S to razliko, da je zadnjih deset let vajeti v podjetju prevzel njegov sin Matic, diplomant Fakultete za šport in Fakultete za farmacijo, smer laboratorijska biomedicina. Matic je ponudbo razširil in nadgradil. Tako kot oče, ki zdaj dela le še ljubiteljsko, je v podjetju prevzel vse funkcije: je lastnik, direktor, nabiralec smole in delavec v proizvodnji. Intenzivno preučuje tudi učinke smrekove smole in piše interne študije o svojih ugotovitvah. Očetove ugotovitve so bolj praktične narave. »Ljudje se mi smilijo, saj jim zdravniki ob težavah z gibalnim sistemom ponudijo le analgetike ali jih napotijo na operacije. Pri meni tudi nihče ne čaka, saj naročam samo za tekoči dan. Pomagam brezplačno. Delam za »Bog lonaj«, če kdo misli, da mi je kaj dolžan, pa vzamem deset evrov.« Tudi sin za svetovanje in manipulativno terapijo ne zaračuna nič, saj pravi, da je to del podpore njihovim izdelkom.


Sin uspešno nadaljuje očetovo poslanstvo.

2010., ko je Ivo svoja znanja že predal sinu Maticu, sta skupaj naredila še smrekovo mazilo z učinkom hlajenja, takrat še v Naklem. »Oče mi je potem še nekaj časa pomagal pri nabiranju smole in izdelavi mazila, saj sem takrat še študiral.« Pred petimi leti je Matic proizvodnjo preselil v Ljubljano. Z nadgradnjo laboratorijske opreme je razvil nove izdelke. »So še boljši in učinkovitejši od očetovega mazila Smrekovit klasik. Poleg dveh različic kreme, ena vsebuje še dodatke kafre, mentola in eteričnih olj, sem naredil še kapsule za oralno uživanje smole in oralni pršili.« Čeprav so lahko mazilo Smrekovit klasik ljudje oralno uživali že ves čas, se je Matic odločil, da jim vse olajša tako, da mazilo vstavi v kapsule. »Kapsule uspešno zdravijo vsa vnetja prebavnega trakta. Imamo zelo dobre rezultate pri zdravljenju rane na želodcu, ljudje poročajo, da so si pozdravili bakterijo Helicobacter pylori, gastritis, pomaga tudi pri kroničnih boleznih, kot je Chronova bolezen. Učinek se pokaže zelo hitro. Že po nekaj dneh se simptomi zmanjšajo. Ko je bolezen v akutni fazi, je treba jemati po tri kapsule zjutraj in zvečer, potem stanje vzdržujemo s po eno kapsulo dvakrat na dan. Z rednim uživanjem lahko preprečimo tudi ponavljajoča se vnetja sečil. Za zdravljenje akutne faze vnetja sečil pa je smola premalo učinkovita.« Z oralnim pršilom so uspešno pozdravili tudi začetna stanja parodontoze. »Gospe se je že majal zob, z uporabo pršila se ji je dlesen spet učvrstila. Pršilo je zelo učinkovito tudi pri vnetih dlesnih, vnetem grlu in aftah.« Mazilo Smrekovit Klasik je učinkovito tudi pri opeklinah. »Z njim smo pozdravili tudi precej hude opekline. Če se opečete, svetujem, da opeklino nemudoma namažete z mazilom. Čez deset minut bo bolečina izginila. Čez noč pa opeklino namažite in prekrijte z gazo. Zjutraj mehurja ne bo več, spodaj pa bo že nastajala nova koža. Mazilo neverjetno poveča regeneracijsko sposobnost kože, tudi pri ranah. Imeli smo gospoda s hudo rano na nogi. Povedal je, da je 14 dni hodil rano oskrbovat k zdravniku. Rana se mu je kljub zdravniški oskrbi povečala za 600 odstotkov. Ko je nanjo začel nanašati naše mazilo, se mu je v 14 dneh popolnoma zacelila.« Poleg mazila, klasičnega ter z dodatki kafre, mentola in eteričnih olj, imajo tudi kreme. »Ugotovili smo, da so kreme učinkovitejše od mazila, pa še mastnih madežev ne puščajo. Učinke kreme lahko še dodatno povečamo, če čez obolelo mesto damo še oblogo. Bi pa opozoril, da oblog ne smemo uporabljati v kombinaciji z izdelki z oznako ekstra, v katerih sta kafra

in mentol.«


Prvo mazilo iz smrekove smole je Ivo Konc naredil leta 1990. Zadnjih deset let njegovo poslanstvo uspešno nadaljuje sin Matic, diplomirani inženir laboratorijske biomedicine in profesor športne vzgoje.
Prvo mazilo iz smrekove smole je Ivo Konc naredil leta 1990. Zadnjih deset let njegovo poslanstvo uspešno nadaljuje sin Matic, diplomirani inženir laboratorijske biomedicine in profesor športne vzgoje.

Kaj pa glivična obolenja, pogosta bolezen sodobnega časa? »Za glivice je primerna smola v obliki kreme. Obolelo mesto najprej dobro posušite, potem namažete s kremo. Že čez dan ali dva boste videli izboljšanje. Če so glivice na koži, si jih v dveh dneh lahko že popolnoma pozdravite. Glivice na nohtih, ki so trdovratnejše, je treba mazati, čez prilepiti še mikropor, tako dolgo, dokler noht ne preraste obolelega mesta. Če je obolel cel noht, bo zdravljenje trajalo približno deset mesecev. Dobre rezultate beležimo tudi pri trnu v peti. Čeprav ne izgine, se bolečina ob vnetju zelo hitro pozdravi, običajno se nikoli več ne ponovi.« Vsi njihovi izdelki imajo tudi bio certifikat, tisti za notranjo uporabo pa še veganskega. Izdelke po nižji ceni lahko kupite pri Ivu Koncu v Naklem ali Maticu v Ljubljani. »Za nižjo ceno sva se odločila zato, ker nama je všeč, da imava stik z uporabniki,« je povedal Matic.

Vsi učinki smole še niso raziskani

Ko sem Matica vprašala, zakaj ima smola takšno moč, je odgovoril, da gre za sinergijo več snovi. »V smoli je več kot 80 organskih snovi, ki učinkujejo na naš organizem. Ko so denimo pod elektronskim mikroskopom opazovali, kako smola učinkuje na glive, ki povzročajo okužbe kože in nohtov, so ugotovili, da povzroči razpad celične stene. Pri ranah pa se poveča število imunskih celic.


V smrekovi smoli je več kot 80 različnih organskih snovi, ki delujejo na naš organizem.
V smrekovi smoli je več kot 80 različnih organskih snovi, ki delujejo na naš organizem.

Raziskave kažejo, da smola spodbuja lokalni imunski odziv. Poveča se migracija imunskih celic na obolelo mesto, in to tudi v globljih tkivih, ne samo na površini.« Oče Ivo je dodal, da je smola samopomoč organizmu, da se sam pozdravi. »Gre za energijo, ki je ni mogoče zaznati in izmeriti z instrumenti. Bolezen vedno nastane tam, kjer je pretok telesnih tekočin prešibak, da bi odvajal strupe, ki se zaradi metabolizma ves čas tvorijo. Kjer je v telesu zastoj in je teh tekočin premalo, tam je vnetje, se ugnezdi bolezen, tam boli. Energija smole telesu pomaga, da spodbudi lastne obrambne sisteme. Civilizacija nam je te sisteme polenila, ker se premalo izpostavljamo, da bi se krepili. Tudi zdravila krnijo naš imunski sistem, še posebej antibiotiki.« Kaj svetuje ljudem, da bodo v tako dobri telesni kondiciji, kot je sam? »Naj bodo pametni in zmerni in naj nikar ne pretiravajo. Pa vztrajnost, kadar se nečesa lotijo, sploh pri zdravljenju. S smolo se je treba mazati toliko časa, da vas neha boleti. Običajno ljudem to ni težko, sploh ko ugotovijo, da se jim po 14 dneh mazanja bolečine precej zmanjšajo. Tako je na primer pri artrozi v kolenu. Do popolnega izboljšanja pa pride potem v nekaj mesecih, odvisno je tudi od starosti.« Kaj pa bolečine v hrbtu, te s starostjo naraščajo? »Ko diski niso več na svojem mestu, so labilni. Veliko se da narediti s pravilno držo, kar pa se telovadbe tiče, je precenjena. Najboljše so hoja, ki je najbolj naravno gibanje, in raztezne vaje za hrbtenico.« Je pomembno, kje si mažemo hrbtenico? »To je zelo pomembno. Pri bolečinah v rokah mažemo vratna vretenca, pri bolečinah v kolku pa križ, tudi če ne boli. Mazati je treba ob hrbtenici. Zelo pomembno je, da pride do reakcije in da kakšen dan zelo močno boli. Velikokrat se je zgodilo, da se je kdo namazal z mazilom, in ker ga je potem hudo bolelo, je mazilo vrgel proč. Ljudje bi naredili vse, da le ne bi bolelo. Vendar pri zdravljenju brez reakcije ne gre: vsako olajšanje pride po bolečini.«

Ivo je za konec še povedal, da v njegovo mazilo ni treba verjeti, saj učinkuje ne glede na to, ali to verjamemo ali ne. »Dokaz so dobri rezultati pri zdravljenju otrok in živali.«


Izviren članek v pdf obliki najdete tukaj:

Cudezna-smrekova-smola-Pomagaj-si-sam
.pd
Download PD • 713KB




6,981 views0 comments
bottom of page