HrvatskoEnglish
smrekovo mazilo Smrekovit - od leta 1990

smrekova-smola-top

Smrekova smola

Kaj je smrekova smola?

Smrekova smola je gostotekoč izloček smreke. Izloča se preko specializiranih struktur, ki se nahajajo tako v notranjosti debla, kot tudi na njegovi površini. Njena kemijska sestava se je začela odstirati šele z razvojem spektrometrije in kromatografije, poznavanje mehanizmov, s katerimi jo drevesa izločajo, pa z razvojem elektronske mikroskopije in smrekova-smola-nabiranjenjene uporabe v botaniki. Za smolo iglavcev danes vemo, da je sestavljena iz hlapnega dela pretežno iz monoterpenov (α-pinen, β-pinen, limonen), ki igrajo pomembno vlogo pri obrambi pred insekti in patogeni ter iz nehlapnega dela, ki sestoji iz diterpenskih kislin (abietična kislina in druge). Nehlapni del smoli daje viskoznost. (1)

Pomen

Sposobnost ohranjanja bioloških struktur (naravni konzervans)

Za smolo, ki je skozi dolgo časovno obdobje polimerizirala in je starejša od 40.000 let pravimo, da je popolnoma fosilizirala in jo imenujemo jantar. Smola je tako močan naravni konzervans in ima takšno zmožnost ohranjanja bioloških struktur, da so organizmi, ujeti v jantarju, skozi milijone let ostali tako rekoč nespremenjeni. Tako je na primer v 40 milijonov let stari muhi, ujeti v jantarju, mogoče s pomočjo presevne elektronske mikroskopije videti celične organele (jedra, ribosome. Mitohondrije). (1) Vzrok za takšno sposobnost še ni pojasnjen.

Ljudsko zdravilstvo

Že med leti 460 in 370 pred Kristusom je oče medicine Hipokrat v svojih delih opisoval metode uporabe smrekove smole, ki so jih zdravniki uspešno uporabljali vse do srednjega veka. (2) Tudi zapisi Plinija mlajšega, rimskega politika, govornika in pisatelja, ki so nastali med leti 61 in 113 pred Kristusom pravijo, da kmečke žene grays-syrupstarega Rima ne nosijo jantarnih ogrlic le kot okras, temveč kot zdravilo za povečane bezgavke ter vneto grlo in žrelo. Prav tako je smrekovi smoli zdravilne učinke pripisoval perzijski zdravnik Ibn Sina ob začetku 1. tisočletja (2). Zapisi iz začetka 16. stoletja omenjajo, kako je pruski vojvoda Albert Brandenburški Martinu Lutru poslal zdravilo iz strjene smole iglavcev za zdravljenje ledvičnih kamnov. (2)

Za zdravljenje kožnih poškodb (vreznin in odrgnin) so smrekovo smolo uporabljali ameriški Indijanci (9), za enak namen pa so tradicionalni pripravek iz smrekove smole in masla uporabljali na Finskem (4).

V ljudskem zdravilstvu moderne dobe se je izročilo ohranilo in se je smrekova smola uporabljala za zdravljenje odrgnin, artritisa, turov, opeklin, prehlada, tuberkuloze, kašlja, driske in drugih prebavnih motenj, glavobola, vnetij grla, revmatizma, kamnov, tumorjev in ran. (8) Tako je npr. kanadski kemik Henry R. Gray v 70. letih 19. stoletja začel izdelovati »Grayev sirup« iz smole rdeče smreke, ki je bil zelo učinkovit proti kašlju, prehladu, izgubi glasu ter pri vnetjih grla in bronhijev.

Tudi v Slovenskem prostoru so kmetje uporabljali smolo za zdravljenje mastitisa pri kravah, za zdravljenje ran ter različnih boleznih pri živini in ljudeh. Na Gorenjskem so pripravek imenovali »Smrdljivc«, pakiran je bil v stekleničkah, ime pa je dobil po značilnem vonju. Do leta 1971 ga je izdelovala družina Sodja z Nemškega Rovta v Bohinju. Cena pripravka se je primerjala s ceno žganja, otroci Sodjeve domačije so ga prodajali po bohinjskih vaseh, za zaslužen denar pa so si kupili čevlje.V nekaterih slovenskih regijah so čisto smolo iglavcev, predvsem jelke, macesna in smreke imenovali "pilpuh". Nabirali so sveže kapljice smole ter jo uporabljali za zdravljenje turov, ran, artritisa in mnogih drugih tegob.

O učinkih smrekove smole na mišice, telesno odpornost ter na kožne bolezni, izpuščaje in rane, pa je pisal tudi slovenski zeliščar pater Simon Ašič (10).

Znanstvena dejstva

Učinkovitost tradicionalnih pripravkov iz smrekove smole in masla, ki so jih na Finskem uporabljali za zdravljenje ran in razjed je vzpodbudilo znanstvenike k seriji raziskav o tem kompleksnem
smrekovo-mazilo-prelezanina naravnem produktu:

V 6 mesecev trajajoči raziskavi (Sipponen in ostali, 2007), izvedeni v 11 zdravstvenih ustanovah, so primerjali zdravljenje preležanin s tradicionalnim pripravkom iz smrekove smole ter z medicinsko priznanim hidrogelom. V skupini, ki se je zdravila s pripravkom iz smrekove smole, so se preležanine v času študije zacelile 92% pacientom, v drugi skupini pa 44%. (5)

Isti raziskovalci so z rutinskimi mikrobiološkimi metodami preizkusili antimikrobno delovanje enakega pripravka iz smrekove smole. Pripravek je deloval bakteriostatično proti vsem testiranim Gram-pozitivnim bakterijam ter proti Proteus vulgaris, ki je Gram-negativna bakterija. Zelo pomembno odkritje je, da je bakteriostatično vplival tudi proti zelo odpornim bakterijam, kot sta MRSA in VRE.  (6)

smrekovo-mazilo-MRSA-VRETudi bosanski raziskovalci Kalaba, Đurđevič Milošević in Marjanović Balaban (2009) so raziskovali antimikrobno delovanje eteričnega olja smreke. Ugotovili so, da eterično olje smreke deluje na bakterije Salmonele Enteritidis in Escheriche Coli, Baciullus subtilis in Stphylococucus aureus bolj učinkovito kot antibiotiki, ki se uporabljajo za zdravljenje okužb s temi bakterijami (11).

Zgoraj omenjeni finski raziskovalci so leta 2011 preverili tudi učinkovitost smrekove smole proti glivicam. Ugotovili so, da smola deluje močno protiglivično proti vsem dermatofitom  (glivicam, ki povzročajo večino glivičnih okužb kože pri ljudeh).(12)

 

Literatura:

 • Jean H. Langenheim. (2003). Plant resins – Chemistry, evolution, ecology, ethnobotany.
 • Grimaldi, D. A. (1996) Amber - Window to the past. Am. Museum of Natural History, New York.
 • Weitschat W., Wichard W.. (1998) Atlas der Pflanzen und Tiere im Baltischen Bernstein. München: Pfeil.
 • Sipponen A, Jokinen JJ, Sipponen P, Papp A, Sarna S, Lohi J. (2008) Beneficial effect of resin salve in treatment of severe pressure ulcers: a prospective, randomized and controlled multi-center trial.British Journal of Dermatology 1055-62.
 • Sipponen A, Rautio M, Jokinen JJ, Laakso T, Saranpä P, Lohi J. (2007) Resin salve from Norway spruce – a potential method to treat infected chronic skin ulcers? Drug Metabolism Letters 143-5.
 • Rautio M, Sipponen A, Peltola R, Lohi J, Jokinen JJ, Papp A, Carlson P, Siponen P. (2007) Antibacterial effects of home-made resin salve from Norway spruce (Picea abies). APMIS 335-40.
 • Sipponen A, Jokinen JJ, Lohi J. (2007) Resin salve from the Norwegian spruce tree: a "novel" method for the treatment of chronic wounds.Journal of Wound Care 72-74
 • Duke, J.A., Wain, K.K.. (1981) Medicinal plants of the world.Computer index with more than 85,000 entries. 3 vol.
 • Erichsen-Brown, C. (1989)Medicinal and other uses of North American plants: a historical survey with special reference to the eastern Indian tribesCourier Dover Publications.
 • Ašič, S. (1987-1995)Pomoč iz domače lekarne.Ljubljana. 4 vol
 • V. Kalaba, D. Đurđević Milošević, Ž. Marjanović Balaban. 2009. Antibakterijsko dejstvo eteričnog ulja smrče (picea abies) na različitim mikrobiološkim podlogama.
 • Rautio M at al. 2011. In vitro fungistatic effects of natural coniferous resin from Norway spruce (Picea abies)

 

quote symbol1Januarja letos sem imela res hud padec na cesti. Hudo sem se udarila v desno stran telesa, posebno hudo v roko, katera je zelo zatekla (dlan in zapestja). Drugi dan je bilo vse plavo. Takoj sem začela z vtiranjem Smrekovit 365 (smrekove kreme). Ne morem opisati kako se je stanje izboljšalo. Hladila sem tudi z ledom (naša opomba: hlajenje z ledom močno odsvetujemo saj to trajanje poškodbe izrazito podaljša) Moji najbližji se niso mogli načuditi. Roka je že skoraj v redu. Še vedno se mažem, rezultati so odlični, hvala, hvala! Sicer mi je uporabo vaših izdelkov svetovala bivša sodelavka za artritis v kolenih, išias in bolečine v vratnem delu hrbtenice. Izdelke uporabljam že pol leta in se je zelo izboljšalo. Prej sem poskusila z vsemi možnimi pripomočki.

_______

Fani, Sava

Spletno mesto Smrekovit za delovanje uporablja piškotke, ki omogočajo uporabniku bolj prijazno brskanje po spletni strani. O piškotkih